Smakrik ostbricka och sött vin

Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin.
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.
Är du vegetarian eller vegan så tänk på att ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan ost med enzym istället.
# Förslag till olika tillbehör till ostbrickan
Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
Skivad selleri.
Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Välj två till fyra olika lagrade och smakrika ostar (totalt 400-500 gram).
Servera ostarna med en flaska fylligt och sött starkvin. Ex. ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike; eller Portvin, Madeira eller en smakrik Sherry.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram hårdost som ex. cheddar, Västerbottenost, spansk hårdost eller parmesan, Appenzeller och Gruyere.
  • 200 gram lagrad smakrik getost som ex. Tomme de Chevre
  • 200 gram mögelost i stil med Roquefort, Gorgonzola och Cabralegio
  • 150 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 150 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 150 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska dessertvin, portvin, Madeira eller sherry
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade.
  2. Ställ i ordning en bricka med ostar och tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer