Smakrik ostbricka och sött vin

Introduktion och förberedelse

Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med sött vin som starkvin typ Portvin, Madeira eller ett dessertvin.

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.

Är du vegetarian eller vegan så tänk på att ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan ost med enzym istället.

Förslag till olika tillbehör till ostbrickan:

  • Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • Skivad selleri
  • Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
  • Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.

Tips till ostbrickan:

  • Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
  • Välj två till fyra olika lagrade och smakrika ostar (totalt 400-500 gram).

Vintips:

  • Servera ostarna med en flaska fylligt och sött starkvin. Ex. ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike med ädelröta (botrytis); eller lagrat Portvin typ Tawny, Madeira eller en smakrik sötare Sherry.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram hårdost som ex. cheddar, Västerbottenost, spansk hårdost eller parmesan, Appenzeller och Gruyere.
  • 200 gram lagrad smakrik getost som ex. Tomme de Chevre
  • 200 gram mögelost i stil med Roquefort, Gorgonzola och Cabralegio
  • 150 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 150 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 150 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska dessertvin, portvin, Madeira eller sherry
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade.
  2. Ställ i ordning en bricka med ostar och tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.