Smakrik ostbricka och sött vin
Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med sött vin som starkvin typ Portvin, Madeira eller ett dessertvin.
Låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.
Ostar som blir över håller i kylen och de kan även frysas in.
Serverar du ostbricka till vegetarianer så tänk på att ost ej är vegetarisk om den ystats med löpe. Välj någon vegan ost med enzym istället.
Tillagning
- Ta fram ostarna i tid så att de blir rumstempererade till servering.
- Ställ i ordning en bricka eller stor skärbräda med ostar i lagom bitar.
- Duka upp med tillbehör runt om.
Varför är ost och vin så gott ihop?
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt.
Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Tillbehör
Några förslag på tillbehör som passar att duka upp med ostarna är:
- Valfria kex som passar till ost som knäckebröd, havrekex, fröknäcke, frökex, tunnbröd eller andra ostkex.
- Strimlad stjälkselleri.
- Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater.
- Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äppelchips och plommon.
- Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
- Skär frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar.
- Marmelad eller chutney som fikonmarmelad, päronmarmelad, äppelmarmelad eller äppelchutney.
Att dricka till
Servera ostarna med en flaska fylligt och sött dessertvin eller sött starkvin.
Förslagsvis ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike med ädelröta (botrytis); eller lagrat Portvin typ Tawny, Madeira eller en smakrik sötare Sherry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 481 kcal