Smakrik ostbricka och sött vin

Introduktion och förberedelse

Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med sött vin som starkvin typ Portvin, Madeira eller ett dessertvin.

Låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.

Ostar som blir över håller i kylen och de kan även frysas in.

Serverar du ostbricka till vegetarianer så tänk på att ost ej är vegetarisk om den ystats med löpe. Välj någon vegan ost med enzym istället.

Varför är ost och vin så gott ihop?

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt.

Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Tillbehör

Några förslag på tillbehör som passar att duka upp med ostarna är:

Att dricka till

Servera ostarna med en flaska fylligt och sött dessertvin eller sött starkvin.

Förslagsvis ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike med ädelröta (botrytis); eller lagrat Portvin typ Tawny, Madeira eller en smakrik sötare Sherry.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram hårdost som ex. cheddar, Västerbottenost, spansk hårdost eller parmesan, Appenzeller och Gruyere.
  • 200 gram lagrad smakrik getost som ex. Tomme de Chevre
  • 200 gram mögelost i stil med Roquefort, Gorgonzola och Cabralegio
  • 150 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 150 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 150 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska dessertvin, portvin, Madeira eller sherry
  • TILLBEHÖR: 1 pkt ostkex, knäckebröd eller tunnbröd
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)
  • 1 liten burk marmelad som fikonmarmelad

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de blir rumstempererade till servering.
  2. Ställ i ordning en bricka eller stor skärbräda med ostar i lagom bitar.
  3. Duka upp med tillbehör runt om.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 481 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08