Smakrik ostbricka och sött vin

Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin.
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.
Är du vegetarian eller vegan så tänk på att ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan ost med enzym istället.
# Förslag till olika tillbehör till ostbrickan
Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
Skivad selleri.
Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Välj två till fyra olika lagrade och smakrika ostar (totalt 400-500 gram).
Servera ostarna med en flaska fylligt och sött starkvin. Ex. ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike; eller Portvin, Madeira eller en smakrik Sherry.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram hårdost som ex. cheddar, Västerbottenost, spansk hårdost eller parmesan, Appenzeller och Gruyere.
  • 200 gram lagrad smakrik getost som ex. Tomme de Chevre
  • 200 gram mögelost i stil med Roquefort, Gorgonzola och Cabralegio
  • 150 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 150 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 150 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska dessertvin, portvin, Madeira eller sherry
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade.
  2. Ställ i ordning en bricka med ostar och tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer