Ostbricka med frukt och tillbehör

Mitt förslag på ostbricka - duka upp en skärbräda med dessertostar, frukt, marmelad, kex och andra goda tillbehör och småplock.

8 portioner ostbricka som förrätt och plock, 6 portioner som festlig buffé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram Parmesan
  • 100 gram Cheddar
  • 180 gram Pecorino
  • 100 gram Brillat Savarin
  • 150 gram Chèvre
  • 120 gram Gruyère
  • 150 gram Camembert
  • 100 gram Stilton
  • 250 gram gröna kärnfria druvor
  • 250 gram blåa urkärnade druvor
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 1 dl äppelmarmelad
  • 1 dl rarbarbermarmelad
  • 1/6 honungsmelon
  • 3 stjälkar selleri
  • 100 gram nötmix eller salta mandlar
  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 1 tsk citronsaft
  • 100 gram rågkex
  • 130 gram rågbrödssnacks
  • 1 ark bakplåtspapper eller smörgåspapper

Tillagning

  1. Förbered en stor skärbräda eller flera mindre. Diska noga och torka. Klipp små bitar av bakplåtspapper eller smörgåspapper ca 7x10 cm att ha att lägga ostar och frukt på.
  2. Förbered grönsaker och frukt. Skölj och dela selleri på längden. Skär i tre delar till stavar. Skölj päron och äpplen. Dela och skär bort kärnhus samt skär i klyftor. Pensla med citronsaft så de ej mörknar. Skär melon i bitar. Skölj vindruvor och klipp i mindre klasar.
  3. Skär ostar i mindre bitar eller låt de vara hela. Pecorinon och Gruyère samt ädelosten skar jag i bitar. Cheddarosten i kuber. Camembert, Brillat-Savarin och Chèvre i klyftor. Parmesanen lämnade jag hel med en parmesankniv i.
  4. Marmeladen kan du servera direkt ur burken med en liten sked eller lägga upp i små skålar som jag gjorde på bilden.
  5. Lägg ut ostar här och där med bakplåtspapper eller smörgåspapper under.
  6. Lägg ut päron- och äppelklyftor, selleri, melon och vindruvor här och där.
  7. Ställ ut marmelad på skärbräden. Har du en mindre skärbräda och det blir för trångt kan de de även serveras vid sidan.
  8. Strö ut nötter lite här och där i små högar. Eller servera i en skål vid sidan.
  9. Lägg upp ostkex och rågbrödssnacks i små skålar och ställ vid sidan. Eller lägg ut kex och snacks mellan ostar och frukt här och där.
  10. Tips är att försöka blanda färger och börja med ostar och sedan fylla på lite här och där med färgklickar av frukt och grönsaker, kex och marmelad. Det ska se mycket och gott ut!
  11. Klart att servera - gärna med ostknivar eller flera små knivar att ta ost med; samt skedar till marmelad. Vidare assietter eller små tallrikar; servetter samt förrätts- eller huvudrättsknivar till gästerna.
Parmesan med parmesankniv, Pecorino och Gruyère i bitar, i mitten Stilton ädelost, till höger Chèvre samt vitmögelostarna Camembert och Brillat Savarin samt tärnad Cheddarost.
Parmesan med parmesankniv, Pecorino och Gruyère i bitar, i mitten Stilton ädelost, till höger Chèvre samt vitmögelostarna Camembert och Brillat Savarin samt tärnad Cheddarost i toppen lite utanför bild.
Till ostarna hade jag tre marmelader: fikonmarmelad, röd äppelmarmelad och rabarbermelad; frukt som äpple, päron, vindruvor samt melon; selleri samt två sorters ostkex.
Till ostarna hade jag tre marmelader: fikonmarmelad, röd äppelmarmelad och rabarbermelad; frukt som äpple, päron, vindruvor samt melon; selleri samt två sorters ostkex.

Serveringsförslag

  • Gott som osträtt, mellanrätt eller ostdessert efter middagen.
  • Gott och festligt att servera på en stor rustik skärbräda som ostbricka, ostdessert eller att ha som lyxig plockmat till bjudning, fest, julbord, smörgåsbord, buffé eller annat mys.
  • Du kan även dela upp ostar och tillbehör och servera portionsvis på små rustika träskärbrädor eller plankor.

Val av ostar

Du kan ta de ostar och tillbehör du gillar och blanda som du vill till brickan.

Mängden och vikten behöver inte heller vara exakt den som anges i receptet - jag har angett den vikt och mängd jag köpte. Du kan köpa mer eller mindre av det du gillar och hittar.

Vidare behöver du ej köpa alla sorters ostar, tillbehör och delikatesser som i receptet. Det är mer tänkt som inspiration om vad som passar, hur man kan blanda samt presentera brickan.

På min ostbricka hade jag:

Fler förslag

  • Välj andra valfria ostar och delikatesser. Några förslag är röd kittost, mozzarella, färskost, brie, marinerad fetaost med flera.
  • Du kan även komplettera med charkuterier. Kanske kombinera likt denna charkbräda i samma stil.
  • Välj andra ostkex och matkex - köp eller baka egna havrekex, fröknäcke, grissinis, crostinis, surdegstoast, parmesankex osv. Och/eller skiva en baguette i tunna skivor till.
  • Färsk frukt som ananas, nektariner och fikon.
  • Torkad frukt som aprikoser, fikon och dadlar.
  • Marmelad som köpt eller hemgjord annan marmelad som förslagsvis kvittenmarmelad eller kumatomarmelad.
  • Färska grönsaker som hyvlad gurka eller morot i rullar, blad av endiver, små hastigt kokta men kalla broccolibuketter eller blomkålsbuketter med mera.

Tips

Du behöver en stor fin skärbräda - gärna lite vintage och fint sliten. Diska och torka noga. För hygienens skull la jag även under små klippta ark av bakplåtspapper under ostar och frukt.

Att dricka till

  • Till ostbrickan passar vitt fruktigt vin som Semillon, Chardonnay, Riesling eller Gewurtztraminer.
  • Andra förslag är sött dessertvin av Semillon eller Riesling.
  • Halvsött mousserande vin som Prosecco eller torrt mousserande som Cremant de Bourgogne.
  • Rött lätt fruktigt vin som Valpolicella, Chianti, Spätburgunder eller Pinot Noir.
  • Fransk torr cider eller belgisk fruktig Geuze öl passar också.
  • Som alkoholfritt alternativ är äppelmust gott till.

Tycker du inte att du får plats med allt på ostbrädan kan du servera kex och liknande i skålar bredvid.
Tycker du inte att du får plats med allt på ostbrädan kan du servera kex och liknande i skålar bredvid.

E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 858 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16

Tillbehör och liknande:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...