Marinerad grillad paprika

Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.

1 burk (0,75 liter) marinerad grillad paprika

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 röda paprikor
  • 4 dl fin olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj paprikorna.
  3. Skär loss sidorna på paprikorna och släng kärnhus och skaften.
  4. Lägg dem på grillen med skinnet nedåt och grilla på medelvärme tills skinnet är svart ca 5 minuter.
  5. Ta ett ark folie och lägg in paprikorna i till ett paket.
  6. Grilla ytterligare 15 minuter. Har du grill med lock så lägg på det.
  7. Ta upp paprikorna och lägg i en skål och täck över med plastfolie samt låt stå i 20 minuter att svalna.
  8. Skala och strimla vitlöken.
  9. Skölj och grovhacka basilika och persilja.
  10. Pilla bort det skinn som är bränt och svart.
  11. Skär paprikabitarna i ca 1 cm strimlor.
  12. Fräs vitlöksskivor i några msk olivolja utan att det tar färg och lägg i paprikabitarna samt basilika och persilja.
  13. Vänd runt och fräs någon minut.
  14. Lägg över och packa ihop paprikablandningen i en rengjort glasburk ca 0,75 liter och fyll på med olivolja så att det täcker.
  15. Sätt på lock och låt svalna.
  16. Ställ in i kylen och låt helst stå ett dygn att få smak.
  17. Håller sig oöppnad i några veckor i kylen om paprikan är täckt med olja.
  18. Den marinerad och grillade paprikan är klar att njutas.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer