Surdegstoast
Rosta skivat surdegsbröd knaprigt i ugnen med olivolja och flingsalt.
En lite rustikare och matigare variant på crostinis.
Passar utmärkt att laga på gammalt och torrt surdegsbröd men går även utmärkt med färskt bröd.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär surdegsbröd i ca 7 mm skivor. Dela dem sedan i två bitar.
- Pensla och vänd runt bröden i olivolja samt flingsalt på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Sprid ut dem och fördela på bakplåtspappret.
- Rosta dem ca 15 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är knapriga.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Kan förberedas några timmar innan och serveras kalla.
Serveringsförslag
- Goda som snacks eller tilltugg som de är till antipasti och småplock.
- Goda att toppa med röror som tapenade, pesto, pesto med soltorkade tomater eller ricottaröra.
- Vidare passar tomatsalsa pico de gallo, guacamole, ceviche med torsk och räkor, laxceviche eller räkceviche med mera.
- Mer skandinaviska röror med rökt viltkött, räkröra, ädeloströra, varmrökt laxröra och gubbröra.
- Fler röror som passar är kronärtskocksröra, grön ärthummus och hummus.
- Funkar också som krutonger till sallad då gärna skuren i fjärdedelar eller mindre bitar.
Varianter
- Utan olja håller toasten mycket länge - upp mot ett år - förvarad i burk med lock. Eftertorka då genom att först rosta dem enligt nedan - fast utan olja - och sedan stänga av ugnen och låta dem torka med ugnsluckan lite på glänt i några timmar tills bröden är helt torra.
- Istället för att rosta i ugnen kan de även grillas på utegrill.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 2 surdegstoast per portion men är ni hungriga kan öka till tre eller fyra bitar bitar surdegstoast per portion.
Överblivna toast håller i en påse några dagar minst.
Att dricka till
Till surdegstoast passar lite olika dryck beroende på topping. Några säkra kort är lageröl, ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal