Surdegstoast

Rosta skivat surdegsbröd knaprigt i ugnen med olivolja och flingsalt.

En lite rustikare och matigare variant på crostinis.

Passar utmärkt att laga på gammalt och torrt surdegsbröd men går även utmärkt med färskt bröd.

8 portioner, 16 stycken surdegstoast, 2 per portion som tilltugg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skär surdegsbröd i ca 7 mm skivor. Dela dem sedan i två bitar.
  3. Pensla och vänd runt bröden i olivolja samt flingsalt på ett bakplåtspapper på en plåt.
  4. Sprid ut dem och fördela på bakplåtspappret.
  5. Rosta dem ca 15 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är knapriga.
  6. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  7. Kan förberedas några timmar innan och serveras kalla.
Skivat surdegsbröd blandas med olivolja samt flingsalt på bakplåtspapper.
Skivat surdegsbröd blandas med olivolja samt flingsalt på bakplåtspapper.
Sprid ut brödet på bakplåtspapper och rosta i ugnen.
Sprid ut brödet på bakplåtspapper och rosta i ugnen.
Serveringsförslag för surdegstoast med ceviche - marinera fisk.
Surdegstoast passar att servera som tilltugg eller snittar toppade med röror som ceviche - marinerade fisk ovan; eller annan röra, ost eller topping.

Serveringsförslag

Varianter

  • Utan olja håller toasten mycket länge - upp mot ett år - förvarad i burk med lock. Eftertorka då genom att först rosta dem enligt nedan - fast utan olja - och sedan stänga av ugnen och låta dem torka med ugnsluckan lite på glänt i några timmar tills bröden är helt torra.
  • Istället för att rosta i ugnen kan de även grillas på utegrill.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 2 surdegstoast per portion men är ni hungriga kan öka till tre eller fyra bitar bitar surdegstoast per portion.

Överblivna toast håller i en påse några dagar minst.

Att dricka till

Till surdegstoast passar lite olika dryck beroende på topping. Några säkra kort är lageröl, ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante.

Knapriga rostade surdegsbröd - surdegstoast på tallrik.
Knapriga rostade surdegsbröd - surdegstoast. Ta vara på gammalt och torrt surdegsbröd; rosta med olivolja och toppa med valfri röra för lyxiga och festliga tilltugg, snittar och snacks.

E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-02

Tillbehör och liknande: