Grön ärthummus

Grön ärthummus är en variant på hummus på gröna ärtor istället för kikärtor. Passar som pålägg eller röra. Frästa ärtor mixade med vitlök, olivolja, sesamolja, sesamfrön, lök, avokadoolja, salt, tahini (sesampasta), citronsaft och salt.

Vegan och vegetariskt. Passar som veganskt-pålägg eller röra till bröd. Receptet kan dubbleras om man vill. Kan frysas. Håller några dagar i kylen.

Man kan även ha nötter i om man giller det. Vidare blanda ut ärtorna med kikärtor eller andra kokta bönor.

3 dl grön ärthummus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 msk tahini sesampasta
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 4 msk avokadoolja (valfritt - kan ersättas med olivolja)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs gröna ärtor, lök och vitlök i olivolja och avokadoolja tills ärtorna har tinat och är mjuka. Rör då och då. Räkna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt sesampasta, sesamfrön, citronsaft och salt.
  4. Lägg över i en kanna eller skål och mixa till en slät röra med stavmixer. Eller kör i en matberedare.
  5. Smaka av röran/hummusen med salt och citronsaft samt sesampasta (tahini).
  6. Den gröna ärtpeston kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar. Eller frysas.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer