Grön ärthummus

Grön ärthummus är en variant på hummus på gröna ärtor istället för kikärtor. Passar som pålägg eller röra. Frästa ärtor mixade med vitlök, olivolja, sesamolja, sesamfrön, lök, avokadoolja, salt, tahini (sesampasta), citronsaft och salt.

Vegan och vegetariskt. Passar som veganskt-pålägg eller röra till bröd. Receptet kan dubbleras om man vill. Kan frysas. Håller några dagar i kylen.

Man kan även ha nötter i om man giller det. Vidare blanda ut ärtorna med kikärtor eller andra kokta bönor.

3 dl grön ärthummus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 msk tahini sesampasta
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 4 msk avokadoolja (valfritt - kan ersättas med olivolja)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs gröna ärtor, lök och vitlök i olivolja och avokadoolja tills ärtorna har tinat och är mjuka. Rör då och då. Räkna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt sesampasta, sesamfrön, citronsaft och salt.
  4. Lägg över i en kanna eller skål och mixa till en slät röra med stavmixer. Eller kör i en matberedare.
  5. Smaka av röran/hummusen med salt och citronsaft samt sesampasta (tahini).
  6. Den gröna ärtpeston kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar. Eller frysas.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer