Grön ärthummus

Introduktion och förberedelse

Grön ärthummus är en variant på hummus på gröna ärtor istället för kikärtor. Passar som pålägg eller röra. Frästa ärtor mixade med vitlök, olivolja, sesamolja, sesamfrön, lök, avokadoolja, salt, tahini (sesampasta), citronsaft och salt.

Vegan och vegetariskt. Passar som veganskt-pålägg eller röra till bröd. Receptet kan dubbleras om man vill. Kan frysas. Håller några dagar i kylen.

Man kan även ha nötter i om man giller det. Vidare blanda ut ärtorna med kikärtor eller andra kokta bönor.

3 dl grön ärthummus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 msk tahini sesampasta
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 4 msk avokadoolja (valfritt - kan ersättas med olivolja)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs gröna ärtor, lök och vitlök i olivolja och avokadoolja tills ärtorna har tinat och är mjuka. Rör då och då. Räkna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt sesampasta, sesamfrön, citronsaft och salt.
  4. Lägg över i en kanna eller skål och mixa till en slät röra med stavmixer. Eller kör i en matberedare.
  5. Smaka av röran/hummusen med salt och citronsaft samt sesampasta (tahini).
  6. Den gröna ärtpeston kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar. Eller frysas.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.