Grön ärthummus

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grön ärthummus är en variant på hummus på gröna ärtor istället för kikärtor. Passar som pålägg eller röra. Frästa ärtor mixade med vitlök, olivolja, sesamolja, sesamfrön, lök, avokadoolja, salt, tahini (sesampasta), citronsaft och salt.

Vegan och vegetariskt. Passar som veganskt-pålägg eller röra till bröd. Receptet kan dubbleras om man vill. Kan frysas. Håller några dagar i kylen.

Man kan även ha nötter i om man giller det. Vidare blanda ut ärtorna med kikärtor eller andra kokta bönor.

3 dl grön ärthummus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 msk tahini sesampasta
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 4 msk avokadoolja (valfritt - kan ersättas med olivolja)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs gröna ärtor, lök och vitlök i olivolja och avokadoolja tills ärtorna har tinat och är mjuka. Rör då och då. Räkna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt sesampasta, sesamfrön, citronsaft och salt.
  4. Lägg över i en kanna eller skål och mixa till en slät röra med stavmixer. Eller kör i en matberedare.
  5. Smaka av röran/hummusen med salt och citronsaft samt sesampasta (tahini).
  6. Den gröna ärtpeston kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar. Eller frysas.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.