Grön ärthummus
Grön ärthummus är en variant på hummus på gröna ärtor istället för kikärtor.
Frästa ärtor mixade med vitlök, olivolja, sesamolja, sesamfrön, lök, avokadoolja, salt, tahini (sesampasta), citronsaft och salt.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs gröna ärtor, lök och vitlök i olivolja och avokadoolja tills ärtorna har tinat och är mjuka. Rör då och då. Räkna ca 5 minuter.
- Tillsätt sesampasta, sesamfrön, citronsaft och salt.
- Lägg över i en kanna eller skål och mixa till en slät röra med stavmixer. Eller kör i en matberedare.
- Smaka av röran/hummusen med salt och citronsaft samt sesampasta (tahini).
- Den gröna ärtpeston kan förvaras i burk med lock i kylen några dagar. Eller frysas.
Serveringsförslag
Passar som pålägg eller röra till bröd.
Tips
- Receptet kan dubbleras om man vill.
- Kan frysas.
- Håller några dagar i kylen.
Varianter
Man kan även ha nötter i om man giller det. Vidare blanda ut ärtorna med kikärtor eller andra kokta bönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal