Hembakta grissini

Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini.

Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Eller lindas med fin lufttorkad skinka.

Grissinis år godast nybakta. Kan också frysas och värmas.

Grissinis bakas helst och bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också.

Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.

34 smala grissinis

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller i nödfall vanligt vetemjöl
  • 1 dl mjölk att pensla med
  • 2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning

  1. Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  2. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer