Hembakta grissini

Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini.

Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Grissinis år såklart supergoda nybakta. Kan också frysas och värmas.

Grissinis bakas helst och bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också. Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.

34 smala grissinis

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller i nödfall vanligt vetemjöl
  • 1 dl mjölk att pensla med
  • 2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning

  1. Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  2. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer