Malizzano rostad paprikaröra
Min variant på Malizzano som är en rostad paprika- och aubergineröra från balkan.
Jag rostade en massa grön paprika och aubergine samt mixade med olja och lite het pepperoni eller feferoni - den gröna chilin som är inlagd på burk - till en god röra.
En blandning mellan ajvar, caponata och baba ganoush.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller tänd utegrill om du vill grilla.
- Skölj paprikor och aubergine.
- Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär aubergine i två halvor på längden.
- I ugn: Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalet upp och auberginen med skalet nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.
- På grill: Grilla paprika och aubergine med skinnsidan nedåt - det gör inget om de blir svarta. Slå in i folie och lägg på låg värme att baka i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Låt grönsakerna svalna något. Pilla bort bränt skal på paprikorna. Ta bort och gröp ur skalet på auberginhalvorna. Hacka eller skär i bitar och lägg i en skål.
- Strimla pepperonis och tillsätt dem tillsammans med olja.
- Mixa med stavmixer eller i en matberedare eller mixer till en röra. Smaka av med salt och ev mer pepperonis för en hetare röra. Pressa i vitlök om du vill det.
- Lägg upp i en skål och garnera med pepperonis samt ev. hackad bladpersilja. Eller spara i en glasburk i kylen upp till någon vecka (om du ej pillar i den).
Serveringsförslag
- En god vegan eller vegetarisk röra och sås som passar att ha i kylen och servera till i princip allt - speciellt till grillat, grönsaker, kyckling, kött osv osv.
- Passar till buffé, på crostinis som tilltugg och som fyllning i mackor istället för smör.
- Garnera gärna med pepperonis. Grönt som hackad bladpersilja passar också att strö över.
Varianter
- Här med solrosolja men du kan ta olivolja, majsolja eller svensk rapsolja.
- Vill du smaksätta röran mer så kan du blanda i rostade klyftor med vitlök eller pressa i färsk vitlök efter tycke.
- Vill du ha en hetare röra så tillsätt mer inlagda pepperonis.
- Vidare kan man smaksätta med gula eller bruna senapsfrön.
- Vill du ha lite färg så rosta med en röd eller gul paprika och skär den i fina tärningar eller strimlor och blanda i röran.
- Vidare passar oliver, soltorkade tomater och inlagda kronärtsskockor att blanda i.
- Andra grönsaker funkar också att rosta med paprikan och mixa i röran som zucchini, morot, spetskål, rotselleri, rödbetor, hela klyftor vitlök och tomater med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal