Malizzano rostad paprikaröra

Introduktion och förberedelse

Malizzano är en rostad paprika- och aubergineröra från balkan. Man grillar eller rostar en massa grön paprika och aubergine samt mixar med olja och lite het pepperoni eller feferoni - den gröna chilin som är inlagd på burk - till en god röra.

En blandning mellan ajvar, caponata och baba ganoush.

Här med solrosolja men du kan ta olivolja, majsolja eller svensk rapsolja. Garnera gärna med pepperonis. Grönt som hackad bladpersilja passar också att strö över.

Serveringsförslag

En god vegan eller vegetarisk röra och sås som passar att ha i kylen och servera till i princip allt - speciellt till grillat, grönsaker, kyckling, kött osv osv.

Passar till buffé, på crostinis som tilltugg och som fyllning i mackor istället för smör.

Varianter

  • Vill du smaksätta röran mer så kan du blanda i rostade klyftor med vitlök eller pressa i färsk vitlök efter tycke.
  • Vill du ha en hetare röra så tillsätt mer inlagda pepperonis.
  • Vidare kan man smaksätta med gula eller bruna senapsfrön.
  • Vill du ha lite färg så rosta med en röd eller gul paprika och skär den i fina tärningar eller strimlor och blanda i röran.
  • Vidare passar oliver, soltorkade tomater och inlagda kronärtsskockor att blanda i.
  • Andra grönsaker funkar också att rosta med paprikan och mixa i röran som zucchini, morot, spetskål, rotselleri, rödbetor, hela klyftor vitlök och tomater med mera.

4 port paprikaröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 gröna paprikor
  • 1 aubergine (eller äggplanta)
  • 2-4 pepperonis (fefferonis - inlagda gröna chilis) eller så starkt du vill ha det
  • 2 msk solrosolja
  • 2 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller tänd utegrill om du vill grilla.
  2. Skölj paprikor och aubergine.
  3. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär aubergine i två halvor på längden.
  4. I ugn: Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalet upp och auberginen med skalet nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.
  5. På grill: Grilla paprika och aubergine med skinnsidan nedåt - det gör inget om de blir svarta. Slå in i folie och lägg på låg värme att baka i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  6. Låt grönsakerna svalna något. Pilla bort bränt skal på paprikorna. Ta bort och gröp ur skalet på auberginhalvorna. Hacka eller skär i bitar och lägg i en skål.
  7. Strimla pepperonis och tillsätt dem tillsammans med olja.
  8. Mixa med stavmixer eller i en matberedare eller mixer till en röra. Smaka av med salt och ev mer pepperonis för en hetare röra. Pressa i vitlök om du vill det.
  9. Lägg upp i en skål och garnera med pepperonis samt ev. hackad bladpersilja. Eller spara i en glasburk i kylen upp till någon vecka (om du ej pillar i den).
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20