Aubergineröra Baba ghanoush

Aubergineröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine eller äggplanta som rostats, grillats eller ugnsstekts och mixats eller mosats med vitlök och olivolja.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

6 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med i en ugnsform i ca 40 minuter. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka. Det är valfritt att rosta med vitlöken den kan också pressas i när man mosar auberginen.
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna men skala av det svarta skalet.
  6. Lägg innanmätet samt vitlök - rostad eller pressa - i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer till en röra.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, peppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö eventuellt över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept