Aubergineröra Baba ghanoush

Introduktion och förberedelse

Aubergineröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine eller äggplanta som rostats, grillats eller ugnsstekts och mixats eller mosats med vitlök och olivolja.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

6 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med i en ugnsform i ca 40 minuter. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka. Det är valfritt att rosta med vitlöken den kan också pressas i när man mosar auberginen.
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna men skala av det svarta skalet.
  6. Lägg innanmätet samt vitlök - rostad eller pressa - i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer till en röra.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, peppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö eventuellt över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept