Aubergineröra Baba ghanoush

Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

8 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 dl citronsaft (valfritt)
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt - de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas).
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt.
  6. Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, vitpeppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer