Aubergineröra Baba ghanoush
Aubergineröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine eller äggplanta som rostats, grillats eller ugnsstekts och mixats eller mosats med vitlök och olivolja.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela auberginerna och baka dem med i en ugnsform i ca 40 minuter. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka. Det är valfritt att rosta med vitlöken den kan också pressas i när man mosar auberginen.
- Ta ut och låt auberginerna svalna något.
- Skrapa ur innandömet av auberginerna men skala av det svarta skalet.
- Lägg innanmätet samt vitlök - rostad eller pressa - i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer till en röra.
- Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, peppar och en gnutta socker. Smaka av.
- Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö eventuellt över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
Serveringsförslag
Aubergineröra kan serveras som pålägg till bröd som pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Garnering
Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal