Aubergineröra Baba ghanoush

Introduktion och förberedelse

Aubergineröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine eller äggplanta som rostats, grillats eller ugnsstekts och mixats eller mosats med vitlök och olivolja.

Serveringsförslag

Aubergineröra kan serveras som pålägg till bröd som pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnering

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

6 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med i en ugnsform i ca 40 minuter. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka. Det är valfritt att rosta med vitlöken den kan också pressas i när man mosar auberginen.
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna men skala av det svarta skalet.
  6. Lägg innanmätet samt vitlök - rostad eller pressa - i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer till en röra.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, peppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö eventuellt över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Liknande recept:

Meze - buffé från mellanöstern

Meze - buffé från mellanöstern och östra medelhavets svar på Tapas eller vårt smörgåsbord. Meze är...

Italiensk buffe i köket

Bjud på Italiensk buffé eller lantfest för hela maffian - mat och recept från medelhavet som passar...

Blanda bästa bålen till festen

Vad ska du bjuda på att dricka till festen? Här är lite drinktips på fördrinkar och bål till många...