Aubergineröra Baba ghanoush

Aubergineröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine eller äggplanta som rostats, grillats eller ugnsstekts och mixats eller mosats med vitlök och olivolja.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

6 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med i en ugnsform i ca 40 minuter. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka. Det är valfritt att rosta med vitlöken den kan också pressas i när man mosar auberginen.
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna men skala av det svarta skalet.
  6. Lägg innanmätet samt vitlök - rostad eller pressa - i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer till en röra.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, peppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö eventuellt över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer