Champinjoner som tapas
Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås.
En variant på champinjoner a al Greque.
Tillagning
- Rensa och skölj svampen.
- Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
- Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
- Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
- Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
- Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
- Hacka örterna och tillsätt dem.
- Smaka av med salt och peppar.
- Förvara champinjonerna i kylen. De blir godare om de får stå lite.
- Champinjonerna kan serveras kalla eller varma i en skål (ha assietter till och gaffel) som tilltugg till gott bröd eller tillbehör till andra rätter.
Serveringsförslag
- Gott som tapas med bröd som nybakt baguette, bake-off bröd eller hembakt baguette.
- Kan serveras varm eller kall.
- Passar förutom som tapas och drinktilltugg som en god sidorätt till buffé eller tillbehör till huvudrätt som grillat, salladsfat eller det mesta.
Kan förberedas
Blir bara godare om den får stå i kylen någon dag och få smak.
Val av svamp
- Du kan byta skogschampinjoner mot vilken matsvamp du vill.
- Speciellt passar vanlig champinjon, kastanjechampinjon, Karljohan, Shii-take eller ostronskivling. Eller blanda.
- Istället för färsk svamp kan du laga med hela små konserverade champinjoner.
Varianter
- Du kan utesluta tomatpurén om du vill.
- Istället för färska örter kan du ta i frysta hackade örter som hackad basilika och persilja eller torkade örter som dragon, basilika, rosmarin, oregano, persilja eller provencalska örter.
- Annat som passar i är bitar av kronärtskockor, goda oliver, tärnad fetaost eller vitost, mozzarellabollar eller yoghurtbollar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal