Champinjoner som tapas

Introduktion och förberedelse

Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås. En variant på champinjoner a al Greque.
Gott som tapas med bröd. Kan serveras varmt eller kallt.
Också gott som svamptillbehör till det mesta som sidorätt eller på buffé.
Räkna en liten burk soltorkade tomater i olja.

6 portioner champinjoner som tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram små skogschampinjoner
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl grovt hackade färska örter som persilja, basilika och oregano
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj svampen.
  2. Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
  3. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
  4. Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
  5. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
  6. Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
  7. Hacka örterna och tillsätt dem.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förvara champinjonerna i kylen. De blir godare om de får stå lite.
  10. Champinjonerna kan serveras kalla eller varma i en skål (ha assietter till och gaffel) som tilltugg till gott bröd eller tillbehör till andra rätter.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer