Beates Fröknäcke

Baka lite fröknäcke att knapra på - som snacks eller till en kopp te som fika. Eller skäm bort dig med lite god ost och frökex.

Bakade med mandelmjöl och alla nyttiga frön man kan tänka sig - pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk och vallmofrön.

Goda som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Glutenfritt och LCHF. Gott som snacks, mellanmål, till utflykt, frukost, att bryta som flingor i fil eller till kvarg eller som ostkex. Förvara i lufttät burk. Tack till Beate för receptet.

2 plåtar med vardera en stor bit fröknäcke

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 5 msk chiafrön
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk vallmofrön
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 tsk vanligt salt
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft ugn.
  2. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
  3. Blanda mandelmjöl, pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk, vanligt salt och vallmofrön i en bunke.
  4. Tillsätt rapsolja.
  5. Häll över det kokande vattnet och blanda runt.
  6. Låt stå i 15 minuter.
  7. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Fördela smeten i två högar. Lägg på ett till bakplåtspapper på varje hög och tryck ut smeten. Kavla sedan ut smeten 3-4 mm tunt till en stor rektangel eller rundel. Det röcker inte ända ut till kanten. Dra försiktigt loss det översta pappret. Strö över flingsalt.
  8. Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme och 10 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Bryt fröknäcket i grova bitar och förvara i lufttät burk. Håller några veckor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.