Beates Fröknäcke
Baka lite fröknäcke att knapra på - som snacks eller till en kopp te som fika. Eller skäm bort dig med lite god ost och frökex.
Bakade med mandelmjöl och alla nyttiga frön man kan tänka sig - pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk och vallmofrön.
Glutenfritt och LCHF. Förvara i lufttät burk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
- Blanda mandelmjöl, pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk samt vanligt salt i en bunke.
- Tillsätt rapsolja.
- Häll över det kokande vattnet och blanda runt.
- Låt stå i 15 minuter.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Fördela smeten i två högar. Lägg på ett till bakplåtspapper på varje hög och tryck ut smeten. Kavla sedan ut smeten 3 mm tunt till en stor rektangel eller rundel. Dra försiktigt loss det översta pappret.
- Strö över flingsalt och vallmofrön.
- Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme.
- Ta ut och låt svalna samt torka till. Vänd dem försiktigt att torka på andra sidan efter en stund.
- Bryt fröknäcket i bitar. Knäcket är skört och är godast att äta inom kort.
Serveringsförslag
Goda som snacks, mellanmål, till utflykt, frukost, fika, att bryta som flingor i fil eller till kvarg eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.
Tack till Beate för receptet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal