Beates Fröknäcke

Introduktion och förberedelse

Baka lite fröknäcke att knapra på - som snacks eller till en kopp te som fika. Eller skäm bort dig med lite god ost och frökex.

Bakade med mandelmjöl och alla nyttiga frön man kan tänka sig - pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk och vallmofrön.

Goda som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Glutenfritt och LCHF. Gott som snacks, mellanmål, till utflykt, frukost, att bryta som flingor i fil eller till kvarg eller som ostkex. Förvara i lufttät burk. Tack till Beate för receptet.

2 plåtar med vardera en stor bit fröknäcke

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 5 msk chiafrön
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk vallmofrön
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 tsk vanligt salt
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft ugn.
  2. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
  3. Blanda mandelmjöl, pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk, vanligt salt och vallmofrön i en bunke.
  4. Tillsätt rapsolja.
  5. Häll över det kokande vattnet och blanda runt.
  6. Låt stå i 15 minuter.
  7. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Fördela smeten i två högar. Lägg på ett till bakplåtspapper på varje hög och tryck ut smeten. Kavla sedan ut smeten 3-4 mm tunt till en stor rektangel eller rundel. Det röcker inte ända ut till kanten. Dra försiktigt loss det översta pappret. Strö över flingsalt.
  8. Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme och 10 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Bryt fröknäcket i grova bitar och förvara i lufttät burk. Håller några veckor.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer