Bjud på lyxiga men lättlagade spanska tapas

Tapas kallas dessa spanska små rätter och finns i otaliga varianter. Spanjorerna har gjort dessa munsbitar till en hel vetenskap och livsstil.

Tapas Mys med spanska och svenska tapas. Här hittar du recept på några spanska smårätter som tilltugg eller plockmat.

I Spanien går gästerna ofta från restaurang till restaurang och tar en rätt här och en rätt där. En, två eller tre tapas om dagen nersköljt med ett glas. Vissa hoppar till och med över middagen! På ett ställe kan en tapas vara exklusiv pata negra skinka eller ostron - på ett annat en enkel omelett eller kallskuret kött med bröd.

Tapas finns i alla stilar och för alla klasser. De vanligaste är plockmat som oliver, mandlar, ost, charkuteri och korvbitar. En del är röror till bröd, annat är inbakat, inlagd och marinerad mat av fisk, skaldjur och musslor. Potatisomeletten - tortillan - är vida känd.

Tapas kan vara i princip vad som helst bara det serveras som tilltugg och i en liten form, i små portioner och plockvänligt. Det kan vara friterad och stekt mat som potatis och andra mumsbitar serveras med brava-sås (het sås), aioli eller majonnäs.

En annan typ tapas träs på små och stora spett och grillas eller ugnsbakas i lergryta. Kalla sallader på kokt ris med skaldjur eller charkuterier är också en vanliga rätter.

Portionsplanering

Beroende på hur många och vilka smårätter du lagar så kan du bestämma själv hur mycket mat du ska bjuda på.

Som välkomst-tilltugg eller till ett glas vin eller dryck så är ett förslag att ha 1-4 stycken tapas.

För att bli mätt och byta middagen mot tapas så kan du laga en liten buffe - se tips på 6 rätter och en söt avslutning nedan.

Lättlagat eller vällagat - enkelt eller lyxigt

Tänk på att tapas kan bli hur dyrt som helst om du köper delikatesser som fina räkor, skaldjur, lagrade ostar och lagrad skinka som pata negra.

Men det kan också bli prisvärt med rätter som har ingredienser som potatis, grönsaker, bröd, ris och så vidare. Förslag är att blanda lite exklusivt med billigare tapasrätter. Jag har valt några smårätter som är anpassade efter svenska förhållanden och med svenska råvaror.

I Spanien berättade kocken på en tapaskurs jag gick på i Madrid om hur det anses fint och ett sätt att skryta lite genom att bjuda på fina, stora räkor; finaste skinkan eller andra lyxigare tapas när man har fest.

Att dricka till Tapas:

  • Sherry och tapas är klassiskt ihop - läs mer om sherry och sorter här. Torr sherry av typen fino är god men också mörkare palo cortado och oloroso passar bra. Givetvis dricker inte alla spanjorer sherry längre.
  • Sangria är mycket gott som alternativ till Sherry.
  • En kyld mousserande spansk Cava eller torr cider från Baskien smakar också utmärkt.
  • Vidare finns vitt spanskt kylt vin, cerveza (öl) eller en vällagrad Tempranillo från ex. Rioja som också smakar bra till tapas.

Enkla tapas, patatas bravas, sangria och pan con tomate.
Enkla tapas, patatas bravas - friterad potatis med het paprikasås, kall sangria och pan con tomate - tomatbröd med fin spansk skinka, olivolja och mogen tomat.

Sex tapas och en söt avslutning

Vill du laga en lyxig tapas-buffé med lite av varje av goda klassiska tapas så kan jag tipsa om:

  • Enkla tapas - tips på lite blandat småplock - duka upp på skärbräda och i skålar.
  • Tomatbröd - välj mogna tomater och fin spansk skinka för denna lyxiga macka. Kan delas i halvor eller mindre små tilltugg också.
  • Patatas bravas - friterad potatis med het sås - så gott.
  • Potatisomelett - en omelett med fyllig smak av lök som kan serveras ljummen eller kall. Kan förberedas i god tid.
  • Vitlöksräkor - lyxiga räkor - så fint det kan bli. Välj MSC-märkta räkor. Kan förberedas innan. Kan serveras varma eller kalla.
  • Chorizos i cider. Fin råkorv tillagad i smakrik cider blir riktigt god. Kan förberedas innan och värmas.
  • Avsluta med Crema Catalana serverad med en söt Pedro Ximenes till och kanske lite färska hallon och blåbär som garnering. Kan förberedas i god tid.

Tapas med tortilla de patatas - potatisomelett, gambas al ajillo - vitlöksräkor, chorizo al cidra - råkorv chorizo i cider samt crema catalana.
Tapas med tortilla de patatas - potatisomelett, gambas al ajillo - vitlöksräkor, chorizo al cidra - råkorv chorizo i cider samt crema catalana.

Fler recept på tilltugg och tapas hittar du nedan - vidare kan du kolla alla recept ur kategorin tapas.

Marinerade skaldjurs tapas Marinerade skaldjur som tapas. Lyxigt och gott som en av flera tapas.

Blandat småplock och fler förslag på tapasrätter

Lägg upp skålar och fat av spanska delikatesser. Typ enkla tapas. Här kan du välja hög kvalitet (dyrare) eller billigare varor.

  • Förslag är oliver, en bit spansk lagrad hårdost curado typ - manchego, rostade mandlar, valnötter, skivor av charkuterier som korv eller lagrad lufttorkad skinka.
  • Förslag på skinka är Pata Negra eller Iberico Serrano-skinka. Servera som den är i tunna skivor på fat eller lägg upp små skivor på brödbitar - som snett skurna bitar av baguette - eller annat gott bröd. Brödet kan även stekas i olivolja eller rostas innan.
  • I välsorterade affärer finns ofta en slags bar med allehanda inlagda delikatesser som kronärtsskockor mm för självplockning.

Kall skaldjurssallad
Fungerar också med bara räkor. Du kan också fräsa musslor under lock med samma ingredienser.

Skinkrullar
På spanska heter skinka - jamon - och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico. Den fina Pata negra-skinkan tycker jag är godast att njuta som den är dock.

Champinjontapas Champinjontapas i örter och tomat. Gott som en av flera rätter till tapas. Serveras med bröd till.

Laxrullar
Lax är inte det vanligaste att göra tapas på. Och mozzarella är italienskt. Men gott blir det.

Sallad på vit färskost (fetaost), paprika och oliver
En god kombination av sött och salt. Du kan också servera ost och oliver var för sig. Här med fetaost då den är lätt att köpa i Sverige men hittar du Spansk vit färskost lik fetaost så ta det.

Champinjoner som tapas
Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås. En variant på champinjoner a al Greque.

Kronärtsskocka i crème fraiche och örter
En god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll. Servera röran kall i skålar.

Frittata med blomkål och soltorkad tomat
En variant på spansk omelett med blomkål och soltorkad tomat.

tapas tortilla med potatis Tortilla med blomkål och soltorkad tomat serveras kall och är riktigt god. Kan också skäras i tårtbitar om den lagas i en rund panna.

Kålrot- och potatistortilla
En nordisk variant av den klassiska tortillan. Vanligtvis görs den av potatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.

Blomkål gratinerad med grönmögelost:
Vår fina blomkål smakar bra med salt grönmögelost.

Fler recept på tilltugg och tapas hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-02-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.