Osttallrik

Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.

4 portioner osttallrik

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 120 gram Brillat Savarin eller annan mild ost av Brie-typ
 • 120 gram Morbier eller annan lagrad kittost
 • 120 gram Saint Agur eller annan blå- eller grönmögelost
 • 3 olika sorters ostkex
 • 4 tsk kvittengelé eller vinbärsgelé
 • 4 tsk moustarda eller annan marmelad ex. fikonmarmelad
 • 1 äpple eller päron
 • 1 tsk citronsaft
 • 8 svarta oliver med kärna av fin kvalité
 • 4 gröna oliver med kärna av fin kvalité
 • 4 små bitar inlagd rostad paprika

Tillagning

 1. Skär varje ost i fyra bitar.
 2. Lägg ostbitarna på varsitt kex på vardera tallrik.
 3. Skölj och skär äpplet eller päronet i skivor eller klyftor (skär bort kärnhuset). Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar. Lägg några bitar frukt på Brillat Savarin - den milda osten.
 4. Lägg en klick gelé på Morbier osten - den lagrade kittosten.
 5. Lägg en klick marmelad på blå- eller grönmögelosten.
 6. Placera en liten bit inlagd paprika, två svarta oliver och en grön på varje tallrik.
 7. Servera osttallriken med de tre vinerna. Börja att äta av den milda Brillat Savarin osten tillsammans med mousserande vin, sedan den smakrikare Morbier kittosten med rött fylligt vin och sist mögelosten med det sötare portvinet. Paprikan och oliverna kan ätas när som.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer