Osttallrik

Introduktion och förberedelse

Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör och förslag på viner till. Här med krämig Brillat Savarin, lagrad Morbier och en Saint Agur ädelost.

Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill.

Tillbehör

Besök gärna en välsorterad ostaffär så kan du hittar roliga kex och goda tillbehör - förutom god ost då förstås.

Fler förslag på tillbehör förutom de jag har i receptet nedan och som passar att duka upp med ostarna är:

Att dricka till

Du kan ta ett rött fylligt vin till alla ostarna exempelvis fyllig Ripasso eller lyxig Amarone från Italien.

Eller så bjuder på mitt förslag på ost- och vinprovning nedan med ett vin till varje ost.

En tallrik med tre dessertostar med förslag på tillbehör.
Från vänster Saint Agur ädelost med moustarda och ostpinnekex; sedan en bit Morbier på en rostad kavringskex toppad med kvittengelé; vidare en bit Brillat-Savarin på surdegskex med skivat äpple. Vid sidan en grön oliv, svarta oliver och marinerad paprika.

Gör en liten ost- och vinprovning

Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost. Det blir en festlig liten ost och vinprovning.

  • Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin som Cava, Cremant eller Champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
  • Till den längre lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Ripasso eller Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
  • Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.

4 portioner osttallrik

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 120 gram Brillat Savarin eller annan mild ost av Brie-typ
  • 120 gram Morbier eller annan lagrad kittost
  • 120 gram Saint Agur eller annan blå- eller grönmögelost
  • 3 olika sorters ostkex av valfria sorter
  • 4 tsk kvittengelé eller vinbärsgelé
  • 4 tsk moustarda eller annan marmelad ex. fikonmarmelad
  • 1 äpple eller päron
  • 1 tsk citronsaft
  • 8 svarta oliver med kärna av fin kvalité
  • 4 gröna oliver med kärna av fin kvalité
  • 4 små bitar inlagd rostad paprika

Tillagning

  1. Skär varje ost i fyra bitar.
  2. Lägg ostbitarna på varsitt kex på vardera tallrik.
  3. Skölj och skär äpplet eller päronet i skivor eller klyftor (skär bort kärnhuset). Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar. Lägg några bitar frukt på Brillat Savarin - den milda osten.
  4. Lägg en klick gelé på Morbier osten - den lagrade kittosten.
  5. Lägg en klick marmelad på blå- eller grönmögelosten.
  6. Placera en liten bit inlagd paprika, två svarta oliver och en grön på varje tallrik.
  7. Servera osttallriken med de tre vinerna. Börja att äta av den milda Brillat Savarin osten tillsammans med mousserande vin, sedan den smakrikare Morbier kittosten med rött fylligt vin och sist mögelosten med det sötare portvinet. Paprikan och oliverna kan ätas när som.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.