Osttallrik

Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.

4 portioner osttallrik

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 120 gram Brillat Savarin eller annan mild ost av Brie-typ
  • 120 gram Morbier eller annan lagrad kittost
  • 120 gram Saint Agur eller annan blå- eller grönmögelost
  • 3 olika sorters ostkex
  • 4 tsk kvittengelé eller vinbärsgelé
  • 4 tsk moustarda eller annan marmelad ex. fikonmarmelad
  • 1 äpple eller päron
  • 1 tsk citronsaft
  • 8 svarta oliver med kärna av fin kvalité
  • 4 gröna oliver med kärna av fin kvalité
  • 4 små bitar inlagd rostad paprika

Tillagning

  1. Skär varje ost i fyra bitar.
  2. Lägg ostbitarna på varsitt kex på vardera tallrik.
  3. Skölj och skär äpplet eller päronet i skivor eller klyftor (skär bort kärnhuset). Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar. Lägg några bitar frukt på Brillat Savarin - den milda osten.
  4. Lägg en klick gelé på Morbier osten - den lagrade kittosten.
  5. Lägg en klick marmelad på blå- eller grönmögelosten.
  6. Placera en liten bit inlagd paprika, två svarta oliver och en grön på varje tallrik.
  7. Servera osttallriken med de tre vinerna. Börja att äta av den milda Brillat Savarin osten tillsammans med mousserande vin, sedan den smakrikare Morbier kittosten med rött fylligt vin och sist mögelosten med det sötare portvinet. Paprikan och oliverna kan ätas när som.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer