Hemgjord syltlök eller inlagd lök

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjord syltlök eller inlagda picklade hela smålökar. Gör din egen syltlök. Det är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.

Egen syltlök är även mycket billigare än köpt färdig syltlök. Köp små lökar som pärllök, små steklökar eller andra mycket små lökar. Steklök är lättast att hitta.

Det är lite pill att skala löken men helt klart värt det när du får löken på tallriken. Gott är även att ha löken skivad som picklad rödlök i hamburgare, sallader och mackor med pulled pork eller vegomat.

Tänk på att ha rena och steriliserade burkar och lock om du vill ha en hållbar lök som du ska spara löken länge. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

1,5 liter syltlök inlagd lök

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 dagar
  • Klart på: 10 dagar 25 min

Ingredienser

  • 1 kg pärllök, steklök eller andra små gula lökar
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättiksprit
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-22

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.