Hemgjord syltlök eller inlagd lök

Introduktion och förberedelse

Hemgjord syltlök eller inlagda picklade hela smålökar. Gör din egen syltlök. Det är inte så svårt och blir mycket gott.

Det är lite pill att skala löken men helt klart värt det när du får löken på tallriken.

Serveringsförslag

  • Passar som tillbehör till den mesta husmanskost, stek, grillad kyckling, på buffé, smörgåsbord, julbord, påsk eller till midsommar.
  • Gott är även att ha löken skivad som picklad rödlök i hamburgare, sallader och mackor med pulled pork eller vegomat.

Framförhållning

Tänk på att löken ska stå och mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.

Val av lök

Köp små lökar som pärl-lök, små steklökar eller andra mycket små lökar. Steklök är lättast att hitta.

Hållbarhet

Tänk på att ha rena och steriliserade burkar och lock om du vill ha en hållbar lök som du ska spara löken länge. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

1,5 liter syltlök inlagd lök

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 dagar
  • Klart på: 10 dagar 25 min

Ingredienser

  • 1 kg pärllök, steklök eller andra små gula lökar
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättiksprit
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.
E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-03

Tillbehör och liknande recept: