Hemgjord syltlök inlagd lök

Hemgjord syltlök. Gör egen syltlök. Att sylta egen lök är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.
Egen inlagd syltlök är mycket billigare än köpt färdig syltlök.

1,5 liter syltlök inlagd lök

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 kg syltlök, pärllök, små steklökar eller andra mycket små lökar
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättiksprit
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
  2. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skala löken med en skalkniv.
  4. Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
  5. Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
  6. Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
  7. Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
  8. Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
  9. Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
  10. Förvara syltlöken svalt och mörkt.
  11. Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer