Röd äppelmarmelad med aprikos

Introduktion och förberedelse

Koka en vackert röd äppelmarmelad med röda Rosette-äpplen smaksatt med lite torkad aprikos samt vanilj. Kan även kokas med valfritt äpple.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Varianter

  • Rosette-äpplen har rött - rosa - fruktkött och ger marmeladen en fin röd färg.
  • Blir även god med vanliga gröna eller röda äpplen men får en annan färg. Äpplen med rött skal ger rosa färg.
  • Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.
  • Torkad aprikos kan uteslutas.

Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen.
Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen men blir också god med annan valfri äppelsort.

7 dl äppelmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 600 gram Rosette-äpplen, ca 500 gram urkärnade och hackade äpplen
  • 75 gram torkade aprikoser
  • 2 dl vatten
  • 1 cm vaniljstång
  • 2,5 dl syltsocker, 225 gram

Tillagning

  1. Lägg aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i blöt över natten.
  2. Häll av aprikoserna och hacka dem grovt.
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  4. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar. Lägg med aprikoserna.
  5. Tillsätt vatten samt vaniljstång.
  6. Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
  7. Ta upp vaniljstången.
  8. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
  9. Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  10. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  11. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  12. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-07