Röd äppelmarmelad med aprikos
Koka en vackert röd äppelmarmelad med röda Rosette-äpplen smaksatt med lite torkad aprikos samt vanilj. Kan även kokas med valfritt äpple.
Tillagning
- Lägg aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i blöt över natten.
- Häll av aprikoserna och hacka dem grovt.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar. Lägg med aprikoserna.
- Tillsätt vatten samt vaniljstång.
- Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
- Ta upp vaniljstången.
- Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
- Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
- Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Varianter
- Rosette-äpplen har rött - rosa - fruktkött och ger marmeladen en fin röd färg.
- Blir även god med vanliga gröna eller röda äpplen men får en annan färg. Äpplen med rött skal ger rosa färg.
- Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.
- Torkad aprikos kan uteslutas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal