Röd äppelmarmelad med aprikos

Koka en vackert röd äppelmarmelad med röda Rosette-äpplen smaksatt med lite torkad aprikos samt vanilj. Kan även kokas med valfritt äpple.

7 dl äppelmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 600 gram Rosette-äpplen, ca 500 gram urkärnade och hackade äpplen
  • 75 gram torkade aprikoser
  • 2 dl vatten
  • 1 cm vaniljstång
  • 2,5 dl syltsocker, 225 gram

Tillagning

  1. Lägg aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i blöt över natten.
  2. Häll av aprikoserna och hacka dem grovt.
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  4. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar. Lägg med aprikoserna.
  5. Tillsätt vatten samt vaniljstång.
  6. Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
  7. Ta upp vaniljstången.
  8. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
  9. Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  10. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  11. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  12. Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser till marmeladen: röda rosette-äpplen, aprikoser, syltsocker, vaniljstång och vatten.
Ingredienser till marmeladen: röda rosette-äpplen, aprikoser, syltsocker, vaniljstång och vatten.
Koka marmeladen i stekgryta eller panna med höga kanter och tjock botten.
Koka marmeladen i stekgryta eller panna med höga kanter och tjock botten. Tärnade äppelbitar och torkad hackad aprikos kokas ihop i en gryta med syltsocker och lite vaniljstång.
Äpplen och aprikos kokas ihop till en marmelad. Ta upp vaniljstången, mosa ihop med en potatisstöt eller slev och häll på rengjorda burkar.
Tärnade äppelbitar och torkad hackad aprikos kokas ihop i en gryta med syltsocker och lite vaniljstång. Koka till en marmelad. Ta upp vaniljstången, mosa ihop med en potatisstöt eller slev och häll på rengjorda burkar.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Varianter

  • Rosette-äpplen har rött - rosa - fruktkött och ger marmeladen en fin röd färg.
  • Blir även god med vanliga gröna eller röda äpplen men får en annan färg. Äpplen med rött skal ger rosa färg.
  • Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.
  • Torkad aprikos kan uteslutas.

Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen.
Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen men blir också god med annan valfri äppelsort.

E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-07