Röd äppelmarmelad med aprikos

Introduktion och förberedelse

Koka en vackert röd äppelmarmelad med röda Rosette-äpplen smaksatt med lite torkad aprikos samt vanilj.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Varianter

  • Rosette-äpplen har rött - rosa - fruktkött och ger marmeladen en fin röd färg. Med "vanliga" gröna eller röda äpplen blir marmeladen också god men får en annan färg.
  • Gott i är även att koka med en bit kanelstång eller hackad färsk ingefära.
  • Torkad aprikos kan uteslutas.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen.
Marmeladen får en djupt röd och vacker färg av röda Rosette-äpplen men blir också god med annan valfri äppelsort.

2 burkar, ca 0,9 liter äppelmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 500 gram Rosette-äpplen, ca 400 gram urkärnade och hackade äpplen
  • 75 gram torkade aprikoser
  • 2 dl vatten
  • 1 cm vaniljstång
  • 3 dl syltsocker, 260 gram

Tillagning

  1. Lägg aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i blöt över natten.
  2. Häll av aprikoserna och tärna dem så fint du kan.
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull eller stekgryta.
  4. Skölj äpplena och ta ur kärnhuset. Skär i tärningar. Lägg med aprikoserna.
  5. Tillsätt vatten, socker samt vaniljstång.
  6. Koka på medelvärme i 30 minuter. Rör då och då. Mosa sönder frukten mot slutet med en potatisstöt eller slev.
  7. Ta upp vaniljstången.
  8. Gör gärna marmeladprov genom att ta en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast samt ej rinna ihop om man drar med en knivspets genom den.
  9. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  10. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  11. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-27