Parmesankex

30 parmesankex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm bikarbonat
  • 2 tsk torkad rosmarin eller 1 tsk hackad färsk rosmarin
  • 100 gram riven parmesan eller grana padano
  • 1 tsk flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Riv parmesanosten fint.
  2. Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
  5. Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
  8. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.

Serveringsförslag

Förvaring

Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas.

Varianter

  • Rosmarin kan uteslutas.
  • Gott är även timjan och salvia.
  • Istället för parmesan kan du ta billigare Grana Padano. Riktigt fina blir kexen med äkta Parmigiano Regiano.
  • Vegana parmesankex kan du baka med mjölfritt margarin, havremjölk och vegan parmesan Violife prosociano.

Nybakta knapriga kex med parmesan, flingsalt och rosmarin.
Nybakta knapriga kex med parmesan, flingsalt och rosmarin.

E-mail
Medel: 4.3 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Tillbehör och liknande:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...