Parmesankex
Kex smaksatta med riven parmesanost och lite rosmarin.
Tillagning
- Riv parmesanosten fint.
- Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
- Dela degen i två delar.
- Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
- Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
- Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.
Serveringsförslag
- Goda som ostkex till ostbricka, tilltugg på buffé eller fest.
- Toppa likt crostinis med röror som pesto, tapenade, kronärtskocksröra eller gåslever.
- Använd som krutonger och servera till sallader eller soppa som fisk- skaldjur- eller tomatsoppa.
Förvaring
Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas.
Varianter
- Rosmarin kan uteslutas.
- Gott är även timjan och salvia.
- Istället för parmesan kan du ta billigare Grana Padano. Riktigt fina blir kexen med äkta Parmigiano Regiano.
- Vegana parmesankex kan du baka med mjölfritt margarin, havremjölk och vegan parmesan Violife prosociano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal