Parmesankex

Kex smaksatta med parmesanost och lite rosmarin. Goda som ostkex eller tilltugg på buffé och fest samt till fisk- skaldjur- eller tomatsoppa.

Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas. Rosmarin kan uteslutas. Istället för parmesan kan du ta billigare grana padano.

30 parmesankex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm bikarbonat
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 100 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Riv parmesanosten fint.
  2. Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
  5. Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
  8. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer