Parmesankex

Introduktion och förberedelse

Kex smaksatta med parmesanost och lite rosmarin.

Goda som ostkex till ostbricka, tilltugg på buffé eller fest typ som crostinis med röror som pesto eller tapenade, gåslever eller som krutonger till sallader eller soppa som krutonger som fisk- skaldjur- eller tomatsoppa.

Förvara dem i lufttät burk. Kan frysas. Rosmarin kan uteslutas. Istället för parmesan kan du ta billigare grana padano.

30 parmesankex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm bikarbonat
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 100 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Riv parmesanosten fint.
  2. Blanda med osten med rosmarin, vetemjöl, tärnat smör, mjölk, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke till en deg.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Rulla till två rullar ca 5 cm i diameter.
  5. Slå in degrullarna i gladplast och låt dem vila i 20 minuter i kylen (medan ugnen blir varm).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär ut en halv cm tjocka skivor av degrullarna. Räkna ca 15 stycken på varje degrulle.
  8. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda parmesankexen i 10-15 minuter eller tills de har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk. Garnera ev. med lite färsk rosmarin och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.