Havrekex

Knapriga, spröda och goda havrekex bakade med smör, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.

Passar till fika med färskost eller smör och marmelad samt ost; eller som ostkex till dessertostar och ostbricka.

ca 35 havrekex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
  3. Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
  5. Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
  6. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept