Havrekex

Introduktion och förberedelse

Knapriga, spröda och goda havrekex bakade med smör, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.

Passar till fika med färskost eller smör och marmelad samt ost; eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

ca 35 havrekex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
  3. Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
  5. Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
  6. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept