Havrekex

Introduktion och förberedelse för tillagning

Knapriga, spröda och goda havrekex bakade med smör, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.

Passar till fika med färskost eller smör och marmelad samt ost; eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

ca 35 havrekex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
  3. Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
  5. Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
  6. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.