Havrekex

Introduktion och förberedelse

Knapriga, spröda och goda havrekex bakade med smör, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.

Fullkornskex med havregryn som är 100% fullkorn.

Serveringsförslag

Passar till fika med färskost eller smör och marmelad samt ost; eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Variant

Vill du baka söta havrekex så kan du baka hemgjorda Digestivekex.

ca 35 havrekex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
  3. Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
  5. Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
  6. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.9 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.