Havrekex

Introduktion och förberedelse

Knapriga, spröda och goda havrekex bakade med smör, havregryn, vetemjöl och bikarbonat.

Fullkornskex med havregryn som är 100% fullkorn.

Serveringsförslag

Passar till fika med färskost eller smör och marmelad samt ost; eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Variant

Vill du baka söta havrekex så kan du baka hemgjorda Digestivekex.

Havrekex med marmelad
Spröda och god havrekex passar till fika med marmelad eller som ostkex.

ca 35 havrekex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölk och salt.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
  3. Häll i smör- och mjölkblandningen och blanda ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt.
  5. Kavla gärna ett mönster med kruskavel eller nagga med gaffel.
  6. Skär havrekexdegen i ca 35 rutor.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda havrekexen i ca 15 minuter eller tills havrekexen har fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.4 (119 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-29