Bönor

Recept med bönor som huvudingrediens eller viktig del av receptet.

Längst ner hittar du listan med bönrecept som chili con carne, bönhummus, marinerade bönor, bönsallader med mera.

Koktider bönor, linser och kikärter Blötlägg och koka bönorna enligt paket eller kolla in koktider här.

Blötlägg, koka och använd bönor till det du vill. Koka gärna ett helt paket och frys in de du inte använder till en annan dag.

Har man ont om tid eller ork att koka bönor själv så finns det färdigkokta bönor på burk eller papp-förpackning. Då är de dyrare och smakar inte riktigt som hemkokta.

Några goda bönor att äta

  • Pintobönor är beige mot bruna med mörkbrunt streckmönster. De passar kryddade och mosade i tacos eller som tillbehör stekta i lök, olivolja, salt och peppar.
  • Röda Kidneybönor har fått sitt namn av att de liknar en njure (kidney). Det är den mest sålda bönan i USA och Canada. Vanlig på salladsbord. Bör blötläggas i minste fem timmar innan du kokar dem.
  • Sojabönor ser man mest i förädlad form som sojaglass, sojakött, sojakorv, sojabönost (tofu), sojabönmjölk och miso (mjölksyrejäst bönpasta).
  • Mungbönor är små, runda och gröna. De är goda att koka och groddar lätt till munggroddar, med höga halter vitaminer C och E att sprida i mackor, sallader och i wokrätter.
  • Bruna bönor, se vita bönor.
  • Vita bönor förknippar de flesta, speciellt engelsmän, med tomatsås, inlagda i en icke nämnd burk. De finns i fler storlekar och varianter. En färgvariant är bruna bönor - bekanta för oss svenskar.
  • Kikärtor liknar skrynkliga torkade gula ärtor. De har en nötliknande smak och passar speciellt bra marinerade eller mosade till biffar eller bullar (falafel) samt hummus (mosade med vitlök).

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages