Bondbönsallad

Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

4 portioner bondbönsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal
  • 1 tsk salt till kokning av bönor
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 65 gram blandad grönsallad eller valfri sort

Tillagning

  1. Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
  2. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  3. Häll av bönorna i ett durkslag.
  4. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  5. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
  6. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i en skål.
  7. Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
  8. Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Skölj och grovhacka bladpersilja och blanda ner den.
  10. Skölj salladsbladen och blanda ner dem.
  11. Smula ner fetaosten och blanda runt.
  12. Lägg upp bondbönsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer