Bondbönsallad

Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

4 portioner bondbönsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal
  • 1 tsk salt till kokning av bönor
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 65 gram blandad grönsallad eller valfri sort

Tillagning

  1. Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
  2. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  3. Häll av bönorna i ett durkslag.
  4. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  5. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
  6. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i en skål.
  7. Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
  8. Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Skölj och grovhacka bladpersilja och blanda ner den.
  10. Skölj salladsbladen och blanda ner dem.
  11. Smula ner fetaosten och blanda runt.
  12. Lägg upp bondbönsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer