Bondbönsallad

Bondbönsallad eller favabönsallad. Nyttig, matig och god sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.

Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

På engelska kallas bondbönor ofta favabeans - favabönor används dock sällan på svenska.

4 portioner bondbönsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal
  • 1 tsk salt till kokning av bönor
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 65 gram blandad grönsallad eller valfri sort

Tillagning

  1. Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
  2. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  3. Häll av bönorna i ett durkslag.
  4. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  5. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
  6. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i en skål.
  7. Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
  8. Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Skölj och grovhacka bladpersilja och blanda ner den.
  10. Skölj salladsbladen och blanda ner dem.
  11. Smula ner fetaosten och blanda runt.
  12. Lägg upp bondbönsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer