Bondbönsallad
Bondbönsallad eller favabönsallad. Nyttig, matig och god sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Tillagning
- Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
- Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
- Häll av bönorna i ett durkslag.
- Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
- Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
- Skölj och tärna tomaterna. Lägg i en skål.
- Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
- Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.
- Skölj och grovhacka bladpersilja och blanda ner den.
- Skölj salladsbladen och blanda ner dem.
- Smula ner fetaosten och blanda runt.
- Lägg upp bondbönsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
Tips
- Istället för hela bondbönor du skalar och kokar kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram.
- Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal