Böndipp

Böndipp av borlottibönor mixade med paprika, pumpafrön, chili, vitlök, lime och kryddor.

6 portioner, 5 dl böndipp

  • Förberedelse: 9 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 9 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta borlottibönor, 1,5 dl okokta bönor
  • 1/2 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chipotle chilipulver
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 msk limesaft
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Koka borlottibönor. Lägg i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Koka upp och häll av bönorna. Fyll på med nytt vatten, koka upp och koka mjuka i 1 timme på låg värme under lock. Häll av. Jag kokade ett helt paket på 400 gram och sparade det som blev över i frysen till annat.
  2. Skala och hacka vitlök grovt.
  3. Dela, kärna ur och skär paprika i bitar.
  4. Fräs paprika och vitlök i oljan i 5 minuter i en tjockbottnad kastrull.
  5. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och chilipulver samt fräs någon minut till.
  6. Tillsätt bönorna, pressad lime och salt. Rör om.
  7. Lägg över i ett högt smalt kärl eller skål.
  8. Mixa med en stavmixer till en röra. Tillsätt ev. mer lime eller några droppar vatten om du tycker dippen är för tjock.
  9. Smaka av med salt, limesaft och ev. mer kryddor som chilipulver om du önskar det.
Lägg bönor i blöt i 8 timmar eller över natten.
Lägg bönor i blöt i 8 timmar eller över natten.
Koka bönorna mjuka 1 timme. Jag kokte ett helt paket på 400 gram och sparade undan resten till annat i frysen.
Koka bönorna mjuka 1 timme. Jag kokte ett helt paket på 400 gram och sparade undan resten till annat i frysen.
Till dippen tog jag paprikapulver, spiskummin, chipotle chilipulver, pressad lime, kokta borlottibönor, pumpafrön, olivolja, paprika samt vitlök.
Till dippen tog jag paprikapulver, spiskummin, chipotle chilipulver, pressad lime, kokta borlottibönor, pumpafrön, olivolja, paprika samt vitlök.
Tärna paprika och hacka vitlöken grovt.
Tärna paprika och hacka vitlöken grovt.
Fräs paprika och vitlök i olivolja i en kastrull i 5 minuter.
Fräs paprika och vitlök i olivolja i en kastrull i 5 minuter.
Tillsätt paprikapulver, spiskummin samt chilipulver. Fräs någon minut till.
Tillsätt paprikapulver, spiskummin samt chilipulver. Fräs någon minut till.
Tillsätt pressad lime, salt, bönor och pumpafrön.
Tillsätt pressad lime, salt, bönor och pumpafrön.
Mixa till en slät röra. Smaka av med lime, salt och ev. mer kryddor som chilipulver.
Mixa till en slät röra. Smaka av med lime, salt och ev. mer kryddor som chilipulver.
Böndippen serverad med tortillachips.
Böndippen serverad med tortillachips.

Serveringsförslag

Passar som dipp till nachos, tortillachips, totopos, chips eller grönsaksstavar.

Tips

  • Godast blir dippen med bönor du kokt själv. Förbered och koka ett helt paket och frys in det som blir över eller ha i kylen till annan mat, som tillbehör, till sallad, tacos med mera.
  • Dipp som blir över kan du frysa in och tina till en annan gång.

Alternativ

  • Istället för att koka bönor själv kan du ta färdigkokta bönor.
  • Borlottibönor kan bytas mot andra bönor som förslagsvis svarta bönor, vita bönor eller adzuki.
  • Pressad lime kan bytas mot citron.
  • Pumpafrön kan bytas mot solrosfrön.
  • Olivolja kan bytas mot annan matolja.
  • Paprika kan bytas mot morot, aubergine, zucchini eller sötpotatis.
  • Gillar du färsk koriander kan du ta i det samt garnera med några blad hackad koriander.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-13

Tillbehör och liknande:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...

Tacomys för alla smaker

Bjud på klassiskt tacomys eller överraska med något nytt till texmexfesten Texmex är mångas favoritmys...