Böndipp
Böndipp av borlottibönor mixade med paprika, pumpafrön, chili, vitlök, lime och kryddor.
Tillagning
- Koka borlottibönor. Lägg i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Koka upp och häll av bönorna. Fyll på med nytt vatten, koka upp och koka mjuka i 1 timme på låg värme under lock. Häll av. Jag kokade ett helt paket på 400 gram och sparade det som blev över i frysen till annat.
- Skala och hacka vitlök grovt.
- Dela, kärna ur och skär paprika i bitar.
- Fräs paprika och vitlök i oljan i 5 minuter i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt paprikapulver, spiskummin och chilipulver samt fräs någon minut till.
- Tillsätt bönorna, pressad lime och salt. Rör om.
- Lägg över i ett högt smalt kärl eller skål.
- Mixa med en stavmixer till en röra. Tillsätt ev. mer lime eller några droppar vatten om du tycker dippen är för tjock.
- Smaka av med salt, limesaft och ev. mer kryddor som chilipulver om du önskar det.
Serveringsförslag
Passar som dipp till nachos, tortillachips, totopos, chips eller grönsaksstavar.
Tips
- Godast blir dippen med bönor du kokt själv. Förbered och koka ett helt paket och frys in det som blir över eller ha i kylen till annan mat, som tillbehör, till sallad, tacos med mera.
- Dipp som blir över kan du frysa in och tina till en annan gång.
Alternativ
- Istället för att koka bönor själv kan du ta färdigkokta bönor.
- Borlottibönor kan bytas mot andra bönor som förslagsvis svarta bönor, vita bönor eller adzuki.
- Pressad lime kan bytas mot citron.
- Pumpafrön kan bytas mot solrosfrön.
- Olivolja kan bytas mot annan matolja.
- Paprika kan bytas mot morot, aubergine, zucchini eller sötpotatis.
- Gillar du färsk koriander kan du ta i det samt garnera med några blad hackad koriander.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal