Rödbetssallad med bönor

Introduktion och förberedelse

Rödbetssallad med bönor - en vegetarisk och vegan sallad, grönsakstillbehör eller röra. Passar till julbord, buffé, påsk, midsommar, sillbord, smörgåsbord, fisk, grillat, stekt fisk, stekt halloumi, toppa med fetaost, kyckling med mera. Gott och nyttigt och hyfsat billigt.

Är du vegan, vegetarian eller helt enkelt inte gillar rödbetsallad eller sillsallad till jul så är denna rödbetssallad ett alternativ. En rödbetsallad utan sill.

Här med svarta bönor, rödlök, olivolja, honung och fin vinäger. Röd lagrad vinäger, balsamvinäger eller vit balsamvinäger är gott men även en mild äppelcidervinäger, citronsaft eller lite ättika funkar - något syrligt helt enkelt.

Du kan ta vilka bönor du vill. På bilden svarta bönor men vita små eller stora bönor, adzukibönor eller till och med linser blir gott. Man kan även blanda bönor och linser. Köpta färdigkokta funkar men skölj dem innan. Godast är det med hemkokta bönor. Koka gärna en omgång egna bönor och använd en del till receptet och spara resten i små påsar i frysen eller till annat.

Du kan köpa färdigkokta vakuumförpackade rödbetor - mycket smidigt. Eller koka själv. I korthet så tar du färska rödbetor och kokar dem mjuka - hela med skal utan blast - i mellan 30- 50 minuter beroende på storlek. Skala dem sedan med händerna och skär bort fula delar med skalkniv under rinnande kallt vatten.

4 port rödbetssallad med bönor

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta tärnade rödbetor
  • 4 dl kokta bönor som svarta bönor, vita bönor eller adzukibönor
  • 1/2 hackad rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 1-2 tsk honung (helst svensk)
  • 1-2 tsk flingsalt
  • Garnering (valfritt): 2 msk hackad bladpersilja eller dill

Tillagning

  1. Blanda vinäger, olivolja och honung i en skål. Rör tills honungen löst sig.
  2. Tärna kokta rödbetor och tillsätt dem.
  3. Skala och hacka lök fint och tillsätt den.
  4. Blanda i kokta bönor. Skölj dem innan om du köpt färdigkokta bönor. Tillsätt någon tsk flingsalt och smaka av.
  5. Lägg upp på fat eller i skål och strö lite extra av flingsaltet. Garnera ev. med hackad persilja eller dill.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10