Vit bönröra eller bönsås

Introduktion och förberedelse

Vit bönröra eller bönsås med mixade vita bönor som Cannellini-bönor, olivolja, citron, Tahini och vitlök. Röra eller sås - det bestämmer du själv hur mycket vatten du spär med.

Passar som nyttigt tillbehör till det mesta som grillat, vegetariskt, vegantillbehör, till grönsaker, kött, fisk, kyckling, vardag, buffé samt fest. Funkar också som dipp och pålägg till bröd.

Vidare som vegan salladsdressing till sallad och potatissallad - då kan du späda den med lite mer vatten, citronsaft och olivolja. Håller sig i kylen om det blir något över.

Vill du byta den feta Bean mot någon annan sås så kan jag rekommendera denna röra. En slags variant på Hummus som mixas med kikärter istället för bönor.

Röran eller såsen är vegan (och vegetarisk såklart) och speciellt bra att äta om man ej äter kött då bönorna innehåller nyttigt protein samt sesamfröna från Tahini-pastan innehåller mycket järn.

Snabbt och enkelt att laga med färdigkokta Cannellini-bönor på burk. Blir också god med andra bönor på burk som stora vita bönor, sojabönor eller kikärter.

Ännu billigare och godare blir det om du själv kokar ett helt paket bönor. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.

6-8 portioner vit bönröra eller bönsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 burkar eller paket på ca 380-430 gram kokta vita Cannellini-bönor eller andra bönor som stora vita bönor,sojabönor eller kikärter. Räkna 400-500 gram kokta avrunna bönor
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja
  • 0,75 dl Tahini sesampasta
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja till garnering
  • 2 msk hackad gräslök till garnering
  • 1 krm paprika eller Zumak-pulver till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj bönorna noga och väl i ett durkslag om du använder färdigkokta bönor.
  2. Lägg bönor i en smal hög skål eller behållare för stavmixer. Tillsätta salt, peppar, olivolja, tahini, pressad vitlök och citronsaft.
  3. Mixa till en röra med stavmixer. Du kan också köra i en matberedare. Tillsätt och späd med vatten till önskad tjocklek - förslagsvis runt en deciliter vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.