Vit bönröra eller bönsås
Vit bönröra eller bönsås med tahini, mixade vita bönor som Cannellini-bönor, olivolja, citron och vitlök.
Röra eller sås - det bestämmer du själv hur mycket vatten du spär med.
Tillagning
- Skölj bönorna noga och väl i ett durkslag om du använder färdigkokta bönor.
- Lägg bönor i en smal hög skål eller behållare för stavmixer eller i matberedare.
- Tillsätt salt, peppar, olivolja, tahini, pressad vitlök och citronsaft.
- Mixa till en röra med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt och späd med vatten till önskad tjocklek - någon msk i taget.
- Smaka av med salt och tahini.
Serveringsförslag
- Passar som nyttigt tillbehör till det mesta som grillat, vegetariskt, vegantillbehör, till grönsaker, kött, fisk, kyckling, vardag, buffé samt fest.
- Passar också som dipp och pålägg till bröd.
- God som salladsdressing till sallad och potatissallad - då kan du späda den med lite mer vatten, citronsaft och olivolja.
Kan förberedas
Röran håller sig några dagar i kylen. Kan även frysas in i omgångar.
Val av bönor
Snabbt och enkelt att laga med färdigkokta Cannellini-bönor på burk. Blir också god med andra bönor på burk som stora vita bönor, sojabönor eller kikärter.
Ännu billigare och godare blir det om du själv kokar ett helt paket bönor. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Varianter
- Smaksätt röran med soltorkade tomater istället för tahini.
- Eller gör en påläggsröra med sojabönor smaksatt med paprika och tomat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal