Vit bönröra eller bönsås

Introduktion och förberedelse

Vit bönröra eller bönsås med mixade vita bönor som Cannellini-bönor, olivolja, citron, Tahini och vitlök. Röra eller sås - det bestämmer du själv hur mycket vatten du spär med.

Passar som nyttigt tillbehör till det mesta som grillat, vegetariskt, vegantillbehör, till grönsaker, kött, fisk, kyckling, vardag, buffé samt fest. Funkar också som dipp och pålägg till bröd.

Vidare som vegan salladsdressing till sallad och potatissallad - då kan du späda den med lite mer vatten, citronsaft och olivolja. Håller sig i kylen om det blir något över.

Vill du byta den feta Bean mot någon annan sås så kan jag rekommendera denna röra. En slags variant på Hummus som mixas med kikärter istället för bönor.

Röran eller såsen är vegan (och vegetarisk såklart) och speciellt bra att äta om man ej äter kött då bönorna innehåller nyttigt protein samt sesamfröna från Tahini-pastan innehåller mycket järn.

Snabbt och enkelt att laga med färdigkokta Cannellini-bönor på burk. Blir också god med andra bönor på burk som stora vita bönor, sojabönor eller kikärter.

Ännu billigare och godare blir det om du själv kokar ett helt paket bönor. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.

6-8 portioner vit bönröra eller bönsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 burkar eller paket på ca 380-430 gram kokta vita Cannellini-bönor eller andra bönor som stora vita bönor,sojabönor eller kikärter. Räkna 400-500 gram kokta avrunna bönor
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja
  • 0,75 dl Tahini sesampasta
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja till garnering
  • 2 msk hackad gräslök till garnering
  • 1 krm paprika eller Zumak-pulver till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj bönorna noga och väl i ett durkslag om du använder färdigkokta bönor.
  2. Lägg bönor i en smal hög skål eller behållare för stavmixer. Tillsätta salt, peppar, olivolja, tahini, pressad vitlök och citronsaft.
  3. Mixa till en röra med stavmixer. Du kan också köra i en matberedare. Tillsätt och späd med vatten till önskad tjocklek - förslagsvis runt en deciliter vatten.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept