Tomatsallad med bondbönor

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med kokta bondbönor eller favabönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.

Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.

4 portioner tomatsallad med bondbönor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 700 gram hela bondbönor med skal och allt
  • 1 tsk salt till kokning av bönor
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
  2. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  3. Häll av bönorna i ett durkslag.
  4. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  5. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
  6. Skölj och dela tomaterna. Lägg i en skål.
  7. Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och vinäger.
  8. Lägg upp tomatsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.