Tomatsallad med bondbönor
Introduktion och förberedelse
Tomatsallad med kokta bondbönor eller favabönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.
Tillagning
- Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
- Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
- Häll av bönorna i ett durkslag.
- Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
- Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
- Skölj och dela tomaterna. Lägg i en skål.
- Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och vinäger.
- Lägg upp tomatsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal