Tomatsallad med bondbönor
Tomatsallad med kokta bondbönor eller favabönor, olivolja och vinäger.
En god och nyttig sallad.
Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Tillagning
- Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
- Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
- Häll av bönorna i ett durkslag.
- Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
- Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
- Skölj och dela tomaterna. Lägg i en skål.
- Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och vinäger.
- Lägg upp tomatsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
Tips
- Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram.
- Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
- Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal