Gi-pytt med chorizo
Gi-pytt med chorizokorv, stora vita bönor, kålrot, morot, rödlök och ruccola.
En god pytt med lågt gi-värde som såklart passar alla som inte äter gi också.
Pytten kan också serveras med stekta ägg, kokta rödbetor, saltgurka samt Dijonsenap.
Tillagning
- Koka vita bönor om du inte redan gjort det. Ett tips är att lägga ett helt paket i blöt över natten och sedan koka alltihop och spara i påsar i frysen. Lagom att plocka fram då och då. Använder du stora vita bönor från burk sköljer du dem innan i durkslag.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och dela morötter i grova bitar ex. på längden och sedan i stavar.
- Skär bort skalet runt kålroten och tärna den grovt i ca 2x2 cm bitar.
- Skala och tärna lökarna i grova bitar.
- Lägg morötter, kålrotsbitar samt lök i en ugnsform.
- Häll på 2 msk olivolja, strö över en nypa salt och peppar samt rör om.
- Baka grönsakerna i 30 minuter tills de fått färg och är mjuka.
- Skär chorizon i sneda skivor.
- Fräs dem i 2 msk olivolja en stekpanna någon minut.
- Skala och pressa vitlök och tillsätt med chiliflakes till chorizon. Fräs någon minut under omrörning.
- Tillsätt bönorna och vänd runt dem. Ta av från värmen.
- Skölj ruccolan noga i ett durkslag.
- Blanda ner de ugnsbakta grönsakerna i chorizo- och bönblandningen, vänd i ruccola samt tillsätt vinäger. Smaka av gi-pytten med salt och peppar.
Tips
Vegetarisk pytt får du om du tar bort korven och ersätter med ex. stekt tempeh, tzay, quorn, sojabiffar, tofu, röd eller gul paprika eller något annat gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal