Gi-pytt med chorizo

Gi-pytt med chorizokorv, stora vita bönor, kålrot, morot, rödlök och ruccola. En god pytt med lågt gi-värde som såklart passar alla som inte äter gi också. Gi-pytten kan också serveras med stekta ägg till.

Vegetarisk gi-pytt får du om du tar bort korven och ersätter med ex. tofu, röd eller gul paprika eller något annat gott.

2 portioner gi-pytt med chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 200 gram chorizo
  • 4 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram kokta stora vita bönor
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram ruccola eller bladspenat

Tillagning

  1. Koka vita bönor om du inte redan gjort det. Ett tips är att lägga ett helt paket i blöt över natten och sedan koka alltihop och spara i påsar i frysen. Lagom att plocka fram då och då. Använder du stora vita bönor från burk sköljer du dem innan i durkslag.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och dela morötter i grova bitar ex. på längden och sedan i stavar.
  4. Skär bort skalet runt kålroten och tärna den grovt i ca 2x2 cm bitar.
  5. Skala och tärna lökarna i grova bitar.
  6. Lägg morötter, kålrotsbitar samt lök i en ugnsform.
  7. Häll på 2 msk olivolja, strö över en nypa salt och peppar samt rör om.
  8. Baka grönsakerna i 30 minuter tills de fått färg och är mjuka.
  9. Skär chorizon i sneda skivor.
  10. Fräs dem i 2 msk olivolja en stekpanna någon minut.
  11. Skala och pressa vitlök och tillsätt med chiliflakes till chorizon. Fräs någon minut under omrörning.
  12. Tillsätt bönorna och vänd runt dem. Ta av från värmen.
  13. Skölj ruccolan noga i ett durkslag.
  14. Blanda ner de ugnsbakta grönsakerna i chorizo- och bönblandningen, vänd i ruccola samt tillsätt vinäger. Smaka av gi-pytten med salt och peppar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.