Bönröra med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Bönröra eller sås med soltorkade tomater. Vegan och god med mixade Cannellini-bönor eller stora vita bönor, soltorkade tomater, vitlök, sambal oelek chilipasta, citronsaft, lite vatten och salt - det är allt som behövs.

Tillsätt vatten till önskad tjocklek efter tycke.

Passar som nyttigt tillbehör till det mesta som grillat, vegetariskt, vegantillbehör, till grönsaker, kött, fisk, kyckling, vardag, buffé samt fest. Funkar också som dipp och pålägg till bröd.

Vidare som vegan salladsdressing till sallad och potatissallad - då kan du späda den med lite mer vatten, citronsaft och olivolja. Håller sig i kylen om det blir något över.

En slags variant på Hummus. Röran eller såsen är vegan (och vegetarisk såklart) och speciellt bra att äta om man ej äter kött då bönorna innehåller nyttigt protein.

Snabbt och enkelt att laga med färdigkokta Cannellini-bönor på burk. Blir också god med andra bönor på burk som stora vita bönor, sojabönor eller kikärter.

Ännu billigare och godare blir det om du själv kokar ett helt paket bönor. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.

4 portioner bönröra med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk eller paket på ca 380-430 gram kokta vita Cannellini-bönor eller andra bönor som stora vita bönor. Räkna 200-250 gram kokta avrunna bönor
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • 2 msk olja från de soltorkade tomaterna
  • 1,5 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vatten eller efter tycke till önskad tjocklek
  • 1 msk olja från de soltorkade tomaterna till garnering (valfritt)
  • 1 kvist bladpersilja till garnering (valfritt)
  • 3-5 hackade soltorkade tomater till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj bönorna noga och väl i ett durkslag om du använder färdigkokta bönor.
  2. Lägg bönor i en smal hög skål eller behållare för stavmixer. Tillsätta salt, soltorkade tomater, peppar, olja från tomaterna, pressad vitlök och citronsaft.
  3. Mixa till en röra med stavmixer. Du kan också köra i en matberedare. Tillsätt och späd med vatten till önskad tjocklek - förslagsvis runt en deciliter vatten.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.