Bönröra med soltorkade tomater
Vegan bönröra med soltorkade tomater mixade med Cannellini-bönor eller stora vita bönor, vitlök, sambal oelek, citron och salt.
Tillagning
- Skölj bönorna noga och väl i ett durkslag om du använder färdigkokta bönor.
- Lägg bönor i en smal hög skål eller behållare för stavmixer eller i matberedare.
- Tillsätt salt, soltorkade tomater, peppar, olja från tomaterna, pressad vitlök och pressad citron.
- Mixa till en röra med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt och späd med vatten till önskad tjocklek - någon msk i taget.
- Smaka av med sambal oelek och salt.
Serveringsförslag
- Passar som nyttigt tillbehör till det mesta som grillat, vegetariskt, vegantillbehör, till grönsaker, kött, fisk, kyckling, vardag, buffé samt fest.
- Funkar också som dipp till tortillachips eller potatischips.
- Gott som pålägg till bröd.
Kan förberedas
Håller sig i kylen några dagar. Kan frysas och tinas i kyl.
Val av bönor
Snabbt och enkelt att laga med färdigkokta Cannellini-bönor på burk. Blir också god med andra bönor på burk som stora vita bönor, svarta bönor, röda bönor eller kikärter för en variant mer lik Hummus.
Ännu billigare och godare blir det om du själv kokar ett helt paket bönor. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Tips
Tillsätt vatten till önskad tjocklek efter tycke.
Varianter
- Smaksätt bönröran med tahini istället för soltorkade tomater.
- Eller gör en påläggsröra med sojabönor smaksatt med paprika och tomat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal