Kycklingburrito

Kycklingburrito med strimlat kycklingkött, salsa, ost och svarta bönor. Gott till lunch eller kvällsmat.
Grilla gärna en hel kyckling dagen innan och låt svalna i kylen. Plocka samt strimla sedan köttet till burriton. Passa då också på att koka ett paket svarta bönor.
Tortillarullarna är goda med en grönsallad samt skivad avokado toppad med lite av salsan. Vidare kan man ha guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till. Kycklingkebaben kan även kryddas med tex mex krydda, spiskummin, paprika och vitlök.
Räkna två burritos per portion om ni är hungriga.

4 portioner kycklingburrito, 8 st burritos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora tortillabröd
  • 200 gram grillad kyckling
  • 200 gram riven ost som ex. mozzarella eller tex mex ost
  • 3 pkt kokta svarta bönor eller 4 dl hemkokta svarta bönor
  • Mexikansk salsa: 1,5 gula lökar
  • 4 tomater
  • 2 jalapenos eller 0,5 habanero (eller chili efter smak)
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk limesaft
  • Till servering: 1 påse grönsallad (ca 65 gram)
  • 2 avokado

Tillagning

  1. Mexikansk salsa: skala och finhacka löken. Lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna tomaterna fint och lägg med löken.
  3. Hacka chilin och färsk koriander. Blanda tillsammans med socker, salt, olivolja och limesaft med tomaterna och löken till en salsa.
  4. Plocka kycklingköttet från kycklingen. Hacka det grovt.
  5. Bryn kycklingköttet i en panna med lite olja några minuter.
  6. Tillsätt salsan och låt bli varmt. Spara gärna någon dl salsa att ha som dressing på salladen.
  7. Om du köpt färdigkokta svarta bönor så skölj dem.
  8. Fräs bönor i en panna med lite olja och mosa dem grovt. Smaka av med salt.
  9. Dags att rulla ihop och steka burritosarna: lägg ut tortillabröden och fördela en hög ost i en sträng på nedre delen av varje bröd.
  10. Fördela sedan bönor och kycklingröra över osten.
  11. Vik upp nederdelen över fyllningen, vik in kanterna samt rulla ihop till tortillarullar sk burritos.
  12. Lägg med skarven nedåt på en bricka.
  13. I STEKPANNA: Att steka burritos blir godast. Värm en stekpanna med lite olja och stek 2-3 kycklingburritos åt gången ca 3-4 minuter på varje sida på medelvärme. De ska få färg och bli varma.
  14. I UGN kan du värma alla samtidigt. Sätt ugnen på max värme. Olja en ugnsplåt och lägg på burritos. Pensla dem med olja. Värm dem tills de fått färg och är genomvarma ca 10 minuter.
  15. Skölj sallad och skär upp avokado.
  16. Servera kycklingburritosarna med grönsalladen och avokado. Om du vill kan du dela på dem på mitten till servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer