Smarriga chokladrecept du egentligen borde undvika

Här hittar du fakta och recept med choklad. Chokladens historia börjar i Centralamerika under det som i Europa kallades romartiden. Idag finns tusentals med chokladmärken, chokladrecept och chokladälskare.

Chokladrecept Här hittar du massor med goda chokladrecept och fakta om choklad. Prova en syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung med rostad mandelmassa.

”Jag föddes till denna värld med smak för livet och dess gåvor, och choklad råkar vara en av de mest frestande gåvor man kan tänka sig” Jeanne Bourin.

Kakaoträdets frukt användes först för att tillreda en dryck. Choklad var en mytomspunnen råvara som tog still väst med de spanska conquistadorerna. Cortés förde i början av 1500 - talet in drycken till Europa. Choklad finns idag av varierande kvalitet och pris. Smaken är som baken delad, men det finns också skillnader i kvalitet, smak och användningsområde.

Alla känner till det ökända och fruktade sötsuget. Vad gäller choklad visar det sig att det är mycket allvarligare än man trott. Enligt forskare i Amerikanska tidskriften Nature så är chokladätaren rena blandmissbrukaren.

Choklad Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i bitar och bara äta en bit - Judith Viorst.

Choklad är en cocktailen av uppåttjack och centralstimulerande medel. Forskarna radar upp ämne efter ämne – anandamid – likt cannabis. Fenyletylamin ett kroppens eget amfetamin. Teobromin och Serotonin – centralstimulerande ämnen. Toppa sedan med gammalt hederligt coffein. Dock är inget av ämnena i tillräckligt hög dos för att skapa några drogproblem.

Man måste äta ca 15 kg choklad för att få en effekt. Att tröstäta funkar dock bra det också. 

Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till denna ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. Dekorera med rostad mandel och lite vispad grädde.

Chokladkaka med honung och rostad mandelmassa
En syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung mellan två rostade plattor av mandelmassa.

Att dricka till chokladmousse:
Lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Creme brule med vit choklad Crème brulée med vit choklad. En variant på klassikern Creme brule som är smaksatt med vit choklad.

Chokladtryffel med bärsmak
Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.

Cheesecake med choklad
En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.

Crème brulée med vit choklad 

En god variant på klassikern. Mörk choklad blir också gott i. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ett ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados sk Fine eller enligt tillgång. Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också goda.

Panna cotta med mjölkchoklad Gott gotti gott gott - helt enkelt.

Pannacotta med mjölkchoklad och körsbär i rom
Pannacotta med mjölkchoklad serverad med blåbär i rom. God pannacotta med ljus chokladsmak.

Att dricka till pannacotta
Till denna mycket söta dessert krävs även ett riktigt sött dessertvin – sötman i desserten minskar/neutraliserar sötman i vinet. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux/Frankrike av bra kvalitet eller ett muscat-baserat dessertvin från Nya Världen, t ex Australien eller Sydafrika.

Kladdmuffins
Kladdkaka i muffinsformar. Riktigt goda och kladdiga muffins med choklad.

Receptfavoriters alla recept på choklad >>

Några dessertviner till choklad. Fler förslag till att dricka till choklad

Mina favoriter - hör med Systembolagets personal för tips om märken och så vidare.

# Fylligt rödvin amarone eller ripasso - Masi Campofiorin Ripasso
# Portvin Ferreira Ruby Reserve
# Sherry Bristol cream 75cl
# Pineau de charentes
# Commanderia
# Vin santo

Övriga goda förslag är:
# Pedro Ximenes Sherry, Producent Emilio Lustao,
Mörk och söt – passar bra till mörk choklad, sötma möter sötma

# Vin Doux Naturél, Languedoc-Roussilion, Från Bibendum
Billigare, söt och fruktig, till ljusare choklad

# Porter, Carneigie
Kan vara en bra kombo till mörk choklad, Kraft möter kraft

# Recioto, Italienare
Gjord på torkade druvor, mustig, söt

# Röda viner fruktiga exempelvis Shiraz från Australien.

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer