Smarriga chokladrecept du egentligen borde undvika

Här hittar du lite fakta och recept med choklad samt vintips. Prova chokladmousse, chokladkaka med honung eller chokladtryffel med ett passande vin

Chokladrecept Här hittar du massor med goda chokladrecept och fakta om choklad. Prova en syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung med rostad mandelmassa.

”Jag föddes till denna värld med smak för livet och dess gåvor, och choklad råkar vara en av de mest frestande gåvor man kan tänka sig” Jeanne Bourin.

Kakaoträdets frukt användes först för att tillreda en dryck. Choklad var en mytomspunnen råvara som tog still väst med de spanska conquistadorerna. Cortés förde i början av 1500 - talet in drycken till Europa. Choklad finns idag av varierande kvalitet och pris. Smaken är som baken delad, men det finns också skillnader i kvalitet, smak och användningsområde.

Chokladens historia börjar i Centralamerika under det som i Europa kallades romartiden. Alla känner till det ökända och fruktade sötsuget. Vad gäller choklad visar det sig att det är mycket allvarligare än man trott. Enligt forskare i Amerikanska tidskriften Nature så är chokladätaren rena blandmissbrukaren.

Choklad Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i bitar och bara äta en bit - Judith Viorst.

Choklad är en cocktailen av uppåttjack och centralstimulerande medel. Forskarna radar upp ämne efter ämne – anandamid – likt cannabis. Fenyletylamin ett kroppens eget amfetamin. Teobromin och Serotonin – centralstimulerande ämnen. Toppa sedan med gammalt hederligt coffein. Dock är inget av ämnena i tillräckligt hög dos för att skapa några drogproblem.

Man måste äta ca 15 kg choklad för att få en effekt. Att tröstäta funkar dock bra det också. 

Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till denna ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. Dekorera med rostad mandel och lite vispad grädde.

Chokladkaka med honung och rostad mandelmassa
En syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung mellan två rostade plattor av mandelmassa.

 

Att dricka till chokladmousse:
Lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Creme brule med vit choklad Crème brulée med vit choklad. En variant på klassikern Creme brule som är smaksatt med vit choklad.

Chokladtryffel med bärsmak
Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.

Cheesecake med choklad
En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.

Crème brulée med vit choklad 

En god variant på klassikern. Mörk choklad blir också gott i. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ett ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados sk Fine eller enligt tillgång. Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också goda.

 

Panna cotta med mjölkchoklad Gott gotti gott gott - helt enkelt.

Pannacotta med mjölkchoklad och körsbär i rom
Pannacotta med mjölkchoklad serverad med blåbär i rom. God pannacotta med ljus chokladsmak.

Att dricka till pannacotta
Till denna mycket söta dessert krävs även ett riktigt sött dessertvin – sötman i desserten minskar/neutraliserar sötman i vinet. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux/Frankrike av bra kvalitet eller ett muscat-baserat dessertvin från Nya Världen, t ex Australien eller Sydafrika.

Kladdmuffins
Kladdkaka i muffinsformar. Riktigt goda och kladdiga muffins med choklad.

Receptfavoriters alla recept på choklad >>

Några dessertviner till choklad. Fler förslag till att dricka till choklad

Mina favoritviner till choklad

Hör med Systembolagets personal för tips om märken och så vidare.

  • Fylligt rödvin amarone eller ripasso - Masi Campofiorin Ripasso
  • Portvin Ferreira Ruby Reserve
  • Sherry Bristol cream 75cl
  • Pineau de charentes
  • Commanderia
  • Vin santo
  • Pedro Ximenes Sherry, Producent Emilio Lustao,

Mörk och söt – passar bra till mörk choklad, sötma möter sötma

 

  • Vin Doux Naturél, Languedoc-Roussilion, Från Bibendum

Billigare, söt och fruktig, till ljusare choklad

  • Porter, Carneigie

Kan vara en bra kombo till mörk choklad, Kraft möter kraft

  • Recioto, Italienare

Gjord på torkade druvor, mustig, söt

  •  Röda viner fruktiga exempelvis Shiraz från Australien.
E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer