Brownies
Brownies - en variant av svenska kladdkakan. Mjuka chokladkakor bakade med smör, choklad, ägg och nötter i.
Här med goda knapriga nötter och mörk fin 70% choklad som ger en fyllig god smak.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. En amerikansk variant av kladdkaka som brukar bakas lite längre så den inte blir riktigt lika kladdig än vanlig kladdkaka.
Kakorna går utmärkt att frysa in i rutor när de svalnat.
Tillagning
- Skiva upp smör i en bunke och låt stå tills det blir rumsvarmt. Eller mikra lite och rör mjukt i en bunke.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Hacka nötter grovt.
- Smörj en form - i storlek som en halv ugnsplåt eller långpanna ca 25 x 35 cm eller en rund springform - med lite smör eller klä den med bakplåtspapper i botten.
- Vispa rumsvarmt smör, socker samt vaniljsocker några minuter i en bunke till det är vitt och fluffigt.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Grovhacka chokladen och vänd i smeten. Tillsätt salt och sirap.
- Sikta över vetemjöl samt och kakao och vispa ihop till en jämn smet.
- Vänd i grovhackade nötter.
- Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
- Baka browniekakan i ca 18 minuter beroende på hur kladdig du vill ha dina brownies. Testa med toppen på en kniv.
- Ta ut och låt kakan svalna. Skär sedan i rutor på förslagsvis 6-8x6-8 cm.
- Nu kan du servera dina brownies. Förvara i burk med lite bakplåtspapper mellan lagren. Kan också frysas in.
Varianter
- Du kan ta de nötter du gillar - gott är valnötter, hasselnötter, mandlar, pekannötter eller paranötter eller blanda. Hälften mandlar och valnötter är en god blandning.
- Med pepparkakskryddor för pepparkaksbrownies.
- Med lakrits och salmiak till lakritsbrownies.
- Söta med ca 3 dl honung istället för socker och sirap.
Glutenfria brownies
Baka med glutenfritt mjöl som Kungsörnen glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor.
Extra topping
Om du vill piffa upp dem extra så kan man bre på sockerglasyr, chokladglasyr eller frosting samt strö över kokosflingor, hackade nötter eller strössel som färgat strössel eller chokladströssel över.
Serveringsförslag
Servera som vanliga kakor till fika, kalas och kakbuffé. Skär i rutor när de svalnat och kan serveras som de är.
Som dessert
- Som dessert eller finare fika med en klick vispad grädde som kan smaksättas med likör som Kahlua eller körsbär eller sprit som rom.
- Värm och servera ljummen samt lägg på en kula vaniljglass, yoghurtglass, sojaglass eller sorbet.
- Garnera med en kvist citronmeliss och pudra över lite florsocker samt färska bär som halverade jordubbar, hallon och blåbär är fint och gott till.
Att dricka till
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka. Ett sött dessertvin som Sauternes passar också om den serveras som dessert.
Till många
Vill du baka till många så kan du dubblera satsen till en hel långpanna med höga kanter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal