Schackrutor

Introduktion och förberedelse

Småkakor bakta med ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad som varvas likt schakrutor på ett schackbräde.

Goda till fika, kafferep och kakbord.

Varianter

  • Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.
  • Du kan ta mellan 1 till 2 msk kakao beroende på hur mycket chokladsmak du gillar.

ca 50 schackrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk kakao

Tillagning

  1. Skär smör i tärningar.
  2. Dela upp smör, socker och vetemjöl samt salt i två bunkar.
  3. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra.
  4. Blanda hastigt till två degar (enklast i en matberedare - börja med degen med vaniljsocker).
  5. Slå gärna in degarna i plastfilm och kyl i frysen några minuter eller lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diamter.
  8. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schakrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
  9. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor.
  10. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
  11. Grädda schakrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.8 (83 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-23