Schackrutor
Småkakor bakta med ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad som varvas likt schakrutor på ett schackbräde.
Goda till fika, kafferep och kakbord.
Tillagning
- Skär smör i tärningar.
- Dela upp smör, socker och vetemjöl samt salt i två bunkar.
- Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra.
- Blanda hastigt till två degar (enklast i en matberedare - börja med degen med vaniljsocker).
- Slå gärna in degarna i plastfilm och kyl i frysen några minuter eller lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diamter.
- Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schakrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
- Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor.
- Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
- Grädda schakrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.
Varianter
- Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.
- Du kan ta mellan 1 till 2 msk kakao beroende på hur mycket chokladsmak du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal