Schackrutor

Småkakor bakta med varvad ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad likt små schakrutor. Goda till fikat och kakbordet.
Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.

ca 50 schackrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Dela upp smör, socker och vetemjöl samt salt i två bunkar.
  3. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra.
  4. Blanda hastigt till två degar (enklast i en matberedare - börja med degen med vaniljsocker).
  5. Slå gärna in degarna i plastfilm och kyl i frysen några minuter eller lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diamter.
  8. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schakrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
  9. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor.
  10. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
  11. Grädda schakrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer