Creme brule med vit choklad

Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Vintips till creme brule:

Ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.

4-6 portioner creme brule med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit blockchoklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp ca 1,5 liter vatten i en kastrull och håll varmt.
  3. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg fröna och stången med grädde, mjölk samt socker i en kastrull och värm upp så att det sjuder. Rör om då och då. Ta av från värmen.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Bryt chokladen i små bitar eller grovhacka den. Vispa ner i grädden.
  6. Vispa äggulorna i en stor skål.
  7. Vispa ner gräddblandningen i äggen.
  8. Fördela smeten i fyra till sex stycken små portionsformar.
  9. Ställ formarna i en ugnspanna med höga kanter.
  10. Fyll på med hett vatten runt om formarna upp till ca hälften på formarna.
  11. Grädda i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. Kyl kalla i kylskåpet. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering strör du sockret som ett täcke över bryléerna. Karamellisera sockret gyllenbrunt med en blåslampa (gasbrännare) eller värm ugnen på grill. Ställ formarna så nära grillelementet du kan tills sockret blivit gyllenbrunt.
  14. Låt svalna. Servera med färska bär exempelvis jordgubbbar eller hallon.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer