Crème brûlée med vit choklad

Crème brûlée med vit choklad är en variant på vanlig Crème brûlée.

Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Jag hade svenska jordgubbar jag delade samt garnerade med lite gröna blad citronmellis och pudrade över lite florsocker.

6 portioner crème brûlée med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit blockchoklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp ca 1,5 liter vatten i en kastrull och håll varmt.
  3. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg fröna och stången med grädde, mjölk samt socker i en kastrull och värm upp så att det sjuder. Rör om då och då. Ta av från värmen.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Bryt chokladen i små bitar eller grovhacka den. Vispa ner i grädden.
  6. Vispa äggulorna i en stor skål.
  7. Vispa ner gräddblandningen i äggen.
  8. Fördela smeten i sex stycken små portionsformar.
  9. Ställ formarna i en ugnspanna med höga kanter.
  10. Fyll på med hett vatten runt om formarna upp till ca hälften på formarna.
  11. Grädda i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. Kyl kalla i kylskåpet. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering strör du sockret som ett täcke över bryléerna. Karamellisera sockret gyllenbrunt med en blåslampa (gasbrännare) eller värm ugnen på grill. Ställ formarna så nära grillelementet du kan tills sockret blivit gyllenbrunt.
  14. Låt svalna. Servera med färska bär exempelvis jordgubbbar eller hallon.

Varianter

Vit choklad kan bytas mot vanlig choklad eller lakritspulver.

Vintips

Ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.

E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-01