Creme brule med vit choklad

Crème brûlée med vit choklad är en variant på vanlig Crème brûlée. Mörk choklad blir också gott i. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Vintips till creme brule:

Ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.

4-6 portioner creme brule med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit blockchoklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp ca 1,5 liter vatten i en kastrull och håll varmt.
  3. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg fröna och stången med grädde, mjölk samt socker i en kastrull och värm upp så att det sjuder. Rör om då och då. Ta av från värmen.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Bryt chokladen i små bitar eller grovhacka den. Vispa ner i grädden.
  6. Vispa äggulorna i en stor skål.
  7. Vispa ner gräddblandningen i äggen.
  8. Fördela smeten i fyra till sex stycken små portionsformar.
  9. Ställ formarna i en ugnspanna med höga kanter.
  10. Fyll på med hett vatten runt om formarna upp till ca hälften på formarna.
  11. Grädda i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. Kyl kalla i kylskåpet. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering strör du sockret som ett täcke över bryléerna. Karamellisera sockret gyllenbrunt med en blåslampa (gasbrännare) eller värm ugnen på grill. Ställ formarna så nära grillelementet du kan tills sockret blivit gyllenbrunt.
  14. Låt svalna. Servera med färska bär exempelvis jordgubbbar eller hallon.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer