Fransk kola doppad i ljus choklad
Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Tillagning
- Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
- Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
- Blanda i mandeln.
- Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
- Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
- Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
- Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.
Tips
- Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma.
- Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad eller hackad mandel, hasselnötter, pekannötter, valnötter eller gröna pistage.
Serveringsförslag
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal