Fransk kola doppad i ljus choklad

Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.

Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma. Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad mandel.

Passar till julkola men också som vanlig godiskola.

500 gram fransk kola

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 3 dl grädde
  • 3 msk kakaopulver
  • 50 gram sötmandel
  • 2 fyrkantiga engångs-aluminiumformar
  • 200 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
  2. Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
  3. Blanda i mandeln.
  4. Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
  5. Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
  6. Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
  7. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer