Fransk kola doppad i ljus choklad

Introduktion och förberedelse

Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.

Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma.

Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad eller hackad mandel, hasselnötter, pekannötter, valnötter eller gröna pistage.

Passar till julkola men också som vanlig godiskola.

500 gram fransk kola

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 3 dl grädde
  • 3 msk kakaopulver
  • 50 gram sötmandel
  • 2 fyrkantiga engångs-aluminiumformar
  • 200 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
  2. Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
  3. Blanda i mandeln.
  4. Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
  5. Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
  6. Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
  7. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.