Fransk kola doppad i ljus choklad

Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.

500 gram fransk kola

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 3 dl grädde
  • 3 msk kakaopulver
  • 50 gram sötmandel
  • 2 fyrkantiga engångs-aluminiumformar
  • 200 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Skålla, skala och grovhacka mandeln om du vill ha det i kolan.
  2. Blanda socker, glykos, grädde och kakao i en kastrull och koka under omrörning då och då i 22-30 minuter och temperaturen är runt 122 grader (använd digitaltermometer). Du kan också göra kulprovet genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten - kan du forma en kolakula av droppen är den klar.
  3. Blanda i mandeln.
  4. Häll upp kolan i formarna och låt stelna.
  5. Stjälp upp kolan och skär eller klipp i lagom mumsbitar.
  6. Temperera mjölkchokladen om du vill. Då får du en blank, fin och hållbar choklad (sök temperera choklad här på receptfavoriter.se). Smält annars chokladen i vattenbad eller i mikron.
  7. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg upp på smörpapper att stelna. Garnera ev. varje kola med lite rostad hackad eller flagad mandel innan chokladen stelnat.

Tips

  • Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma.
  • Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad eller hackad mandel, hasselnötter, pekannötter, valnötter eller gröna pistage.

Serveringsförslag

Passar till julkola men också som vanlig godiskola.

E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-07