Chokladmousse med grädde

Introduktion och förberedelse

En lättlagad variant på chokladmousse med vispad grädde, choklad och äggulor samt honung eller socker för sötma.

Jag lagade moussen med en fin god choklad med runt 70% kakao - jag tog Valrhona men även andra märken som Lindt, bakchoklad eller blockchoklad går bra.

Varianter

Kan förberedas

En dessert du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer - gärna två-tre timmar innan eller dagen innan den ska avnjutas.

Smaksättning

Du kan smaksätta chokladmoussen om du vill - några förslag är med apelsin, kaffe eller mintchoklad. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis.

Mintsmak

Tillsätt 4 bitar mintchoklad som After Eight.

Kaffesmak

Tillsätt 3-4 msk starkt kaffe eller espressokaffe. Eller några krm kaffepulver.

Apelsinsmak

Tillsätt saft och skal från en liten ekologisk apelsin. Tvätta och riv skalet fin. Tillsätt tillsammans med saften i moussen på slutet innan den sätts att stelna.

Garneringsvarianter

  • Du kan toppa chokladmoussen med krossad godis som polkagodis, strössel, Marianne, lakritsgranulat, rostade hackade hasselnötter, valnötter, rostad flagad mandel, rostade krossade pistagenötter eller blanda nötter.
  • Vidare kan man sticka ner ett glassrån eller knäckflarn; choklad som After Eight, Noblesse, garnera med skivad frukt som en jordgubbe eller ett hallon; riva över riven vit choklad med mera.

Vintips

Till chokladmousse passar Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen eller annat sött franskt dessertvin som Montbazillac eller Banyuls.

Vidare passar en söt likör som apelsinlikör Cointreau; söt sherry som Pedro Ximenez eller Moscatel eller söt lagrad Madeira.

4 portioner chokladmousse med grädde

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 gram mörk choklad, runt 70 %
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk flytande honung eller socker
  • 0,5 dl rostad flagad mandel till dekoration (valfritt)
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka chokladen och smält den i mikron eller vattenbad. Rör om då och då. Vänd i honung eller socker.
  2. Rör i äggulorna.
  3. Vispa grädden medelhård.
  4. Vänd i grädden och blanda försiktigt till en jämn mousse.
  5. Om du vill spritsa ut moussen så lägger du den i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa hål i ett hörn.
  6. Fördela eller spritsa ut chokladmoussen i fyra portionsformar på ca 1 dl eller valfria små serveringsglas - låga glas, vinglas eller martiniglas.
  7. Ställ i kylen en timme övertäckt minst innan servering. Håller några dagar i kylen.
  8. SERVERINGSFÖRSLAG: Rosta flagad mandel. Dekorera med mandeln och en klick vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-07