Chokladmousse

Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.

Vintips:

Till chokladmousse passar lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Variationer:

Vill du variera smak på moussen och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis. Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.

Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad, runt 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk flytande honung
  • 0,5 dl rostad flagad mandel till dekoration (valfritt)
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)

Tillagning

  1. Finhacka chokladen, och smält den till ca 55 grader i mikrougnen. Rör om då och då.
  2. Vispa grädden.
  3. Blanda hälften av grädden med den varma chokladen.
  4. Tillsätt den resterande grädden försiktigt.
  5. Vänd i honung. Tillsätt honung så att chokladmoussen blir så söt som du vill ha den.
  6. Lägg chokladmoussen i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa hål i ett hörn.
  7. Spritsa ut chokladmoussen i fyra formar eller serveringsglas. Klart att servera.
  8. Ställ ev. i kylen. Ta fram någon halvtimme innan servering att bli mjukare för servering.
  9. Rosta flagad mandel.
  10. Dekorera med mandeln och ev. lite vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer