Chokladmousse

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. En slags lyxig chokladpudding.

Vintips:

Till chokladmoussen passar lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Variationer:

Vill du variera smak på moussen och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis. Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.

Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad, runt 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk flytande honung
  • 0,5 dl rostad flagad mandel till dekoration (valfritt)
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)

Tillagning

  1. Finhacka chokladen, och smält den till ca 55 grader i mikrougnen. Rör om då och då.
  2. Vispa grädden.
  3. Blanda hälften av grädden med den varma chokladen.
  4. Tillsätt den resterande grädden försiktigt.
  5. Vänd i honung. Tillsätt honung så att chokladmoussen blir så söt som du vill ha den.
  6. Lägg chokladmoussen i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa hål i ett hörn.
  7. Spritsa ut chokladmoussen i fyra formar eller serveringsglas. Klart att servera.
  8. Ställ ev. i kylen. Ta fram någon halvtimme innan servering att bli mjukare för servering.
  9. Rosta flagad mandel.
  10. Dekorera med mandeln och ev. lite vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer