Chokladmousse

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. En slags lyxig chokladpudding.

Vintips:

Till chokladmoussen passar lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Variationer:

Vill du variera smak på moussen och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis. Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.

Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad, runt 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk flytande honung
  • 0,5 dl rostad flagad mandel till dekoration (valfritt)
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)

Tillagning

  1. Finhacka chokladen, och smält den till ca 55 grader i mikrougnen. Rör om då och då.
  2. Vispa grädden.
  3. Blanda hälften av grädden med den varma chokladen.
  4. Tillsätt den resterande grädden försiktigt.
  5. Vänd i honung. Tillsätt honung så att chokladmoussen blir så söt som du vill ha den.
  6. Lägg chokladmoussen i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa hål i ett hörn.
  7. Spritsa ut chokladmoussen i fyra formar eller serveringsglas. Klart att servera.
  8. Ställ ev. i kylen. Ta fram någon halvtimme innan servering att bli mjukare för servering.
  9. Rosta flagad mandel.
  10. Dekorera med mandeln och ev. lite vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.