Chokladkaka med honung och rostad mandelmassa

Chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung mellan två lager av rostad mandelmassa. Alla älskar denna chokladkaka som görs i en avlång brödform, kyls och skärs upp i skivor. En chokladkaka du kan förbereda i god tid. Håller sig också fint i frysen. Tina i kylen några timmar innan servering. Du kan också skära frysta bitar som du lägger på tallrik och låter tina. På så sätt kan du ha en superdessert redo för alla tillfällen.

Gott vin till chokladkakan är sött dessertvin ex. Icewine från Tyskland, Late Harvest från Sydafrika eller sött recioto vin från Italien.

Variationer: Chokladsmeten blir också mycket god chokladmousse av fin mörk choklad. Chokladmoussen kan då hällas upp i portionsglas som cocktailglas. Mandelmassan kan då brytas i bitar och varvas i chokladmoussen. Du kan ersätta fin choklad med vanlig mörk blockchoklad - eller ta hälften av varje. Kan garneras med färska bär, physalis, halloncoulis och citronmeliss.

10 portioner chokladkaka chokladmousse med honung

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 250 gram mörk choklad 70%, typ Lindt, Valrhona eller annan kvalitetschoklad
  • 175 gram smör
  • 100 gram honung
  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. ROSTAD MANDELMASSA: Sätt ugnen på max.
  2. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och kläck i äggvitorna. Blanda ihop till en bredbar massa med en elvisp, i mixer eller för hand med en gaffel.
  3. Ta fram formen du ska ha chokladkakan i (förslagsvis en avlång brödform) och rita ut två konturer efter formen på ett smörpapper. Pensla pappret med några droppar solrosolja, majsolja eller smält smör (så lossnar de lättare).
  4. Lägg smörpappret på en plåt och bred ut mandelmassan i den form du ritat ut, ca 1 cm tjockt lager. Storleken ska vara så att den rostade mandelmassan sedan passar i botten och toppen på en avlång brödform eller bakform.
  5. Baka mandelmassan så att den blir nästan bränd. Det tar ca 5 minuter. Passa den då den snabbt blir för bränd och svart. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. CHOKLADSMET TILL CHOKLADKAKA, CHOKLADMOUSSE FYLLNING: Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke.
  7. Vispa äggulorna till ett gult rätt fast skum.
  8. Gör rent visparna och vispa äggvitorna till fast vitt skum.
  9. Bryt ner chokladen i små bitar i en bunke och smält i mikron. Ta ut och rör då och då.
  10. Tillsätt honung, rör runt och smält vidare i mikron. Tillsätt smöret, värm lite då och då och smält vidare i mikron. Ta ut och rör ofta. Choklad, honung och smör ska precis smälta ihop och inte bli för varmt.
  11. Har du ingen mikro kan du koka upp en flat panna - kastrull med vatten, ta av från värmen och sätta bunken i det varma vattnet (vattenbad) och smälta under omrörning.
  12. När chokladen smält så är det dags att blanda de vispade äggulorna och därefter äggvitorna i en stor bunke. Vänd försiktigt ihop allt till en jämn chokladsmet utan att röra för mycket. Allt ska bara blandas.
  13. Dags att lägga ihop chokladkakan: Skär loss mandelmassan från bakplåtspappret med en stor kniv eller stekspade. Lägg gladplast i den avlånga brödformen så lossnar kakan lättare sedan.
  14. Lägg ett lager med rostad mandelmassa i botten med den övre bakade ytan neråt i formen.
  15. Häll på chokladsmeten.
  16. Toppa med den sista rostade mandelmassan ev. med den mörkaste sidan nedåt.
  17. Vik över plasten.
  18. Kyl chokladkakan i något dygn eller några timmar tills chokladen stelnat.
  19. Chokladkakan kan också frysas.
  20. Vid servering så vänder du kakan upp och ner på en bricka eller skärbräda och tar bort plasten.
  21. Skär upp skivor men den kniv spolad i hett vatten. Lägg upp på desserttallrik och njut.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer