Chokladkola

Introduktion och förberedelse

Chokladkola är gott som julkola, till fest eller kalas eller som lördagsgodis inslagna i smörpapper. Koka egen kola och tillsätt kakao för en chokladsmaken.

Slå in dem i smörpapper eller annat godispapper. Förvara dem svalt och mörkt.

ca 500 gram chokladkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 0,75 dl brun farin
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 30 gram skållad, skalad, hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
  2. Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
  3. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
  4. Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
  5. Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax.
  6. Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer