Chokladkola

Introduktion och förberedelse

Chokladkola är gott som julkola, till fest eller kalas eller som lördagsgodis inslagna i smörpapper.

Koka egen kola och tillsätt kakao för en chokladsmak.

Slå in dem i smörpapper eller annat godispapper.

Förvara dem svalt och mörkt.

Chokladkola i skål inslagna i smörpapper
Chokladkolor utan nötter. Du kan klippa till smörpapper i rutor och slå in kolorna i.

ca 80 chokladkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 0,75 dl brun farin
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 30 gram skållad, skalad, hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
  2. Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
  3. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
  4. Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
  5. Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax till valfri storlek på kolorna - förslagsvis 3 x 3 cm.
  6. Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28