Chokladpannacotta

Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss, färsk basilika eller mynta. Chokladpannacotta är supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.

Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.

Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.

Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.

Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.

4 portioner chokladpannacotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 liter vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g 70% mörk choklad

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinet täckt med kallt vatten i en liten skål.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål som tål mikro eller förbered ett vattenbad och ta vilken skål som helst som passar vattenbadet.
  3. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med grädde och socker. Lägg med hela stången.
  4. Koka upp grädden med socker och vaniljstång.
  5. Ta av från värmen.
  6. Häll bort vattnet från gelatinbladen och krama ur dem samt vispa ner i gräddblandningen.
  7. Häll den varma gräddblandningen över chokladbitarna och rör så att chokladen smälter. Värm lite extra i mikron eller på vattenbad så att alla choklad smält och blivit en jämn chokladgräddvätska.
  8. Ta upp vaniljstången.
  9. Sila väskan från klumpar osv ner i en kanna eller skål.
  10. Ställ upp portionsformar.
  11. Häll pannacottan upp i portionsformarna och ställ överplastade i kylen att stelna, ca 3 timmar.
  12. Chokladpannacottan är klar att serveras i eller uppstjälpt ur formen. För att få ur chokladpannacottan ur formen får du skära längs kanten på formen med en liten kniv. Ta sedan hett vatten i en liten skål och sätt ner formen så smälter chokladen och lossnar ur formen. Ett tips är att ta serveringstallriken och lägga upp och ner på formen och sedan vända allt på en gång och skaka ut pannacottan försiktigt.
  13. Förslag till garnering som på bilden är att skölja och halvera några jordgubbar, pudra dem med florsocker samt garnera med chokladrån samt citronmeliss.
  14. Pannacottan passar att förutom gott dessertvin eller kaffe och avec serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer