Chokladpannacotta

Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.

4 portioner chokladpannacotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 liter vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g 70% mörk choklad

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinet täckt med kallt vatten i en liten skål.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål som tål mikro eller förbered ett vattenbad och ta vilken skål som helst som passar vattenbadet.
  3. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med grädde och socker. Lägg med hela stången.
  4. Koka upp grädden med socker och vaniljstång.
  5. Ta av från värmen.
  6. Häll bort vattnet från gelatinbladen och krama ur dem samt vispa ner i gräddblandningen.
  7. Häll den varma gräddblandningen över chokladbitarna och rör så att chokladen smälter. Värm lite extra i mikron eller på vattenbad så att alla choklad smält och blivit en jämn chokladgräddvätska.
  8. Ta upp vaniljstången.
  9. Sila väskan från klumpar osv ner i en kanna eller skål.
  10. Ställ upp portionsformar.
  11. Häll pannacottan upp i portionsformarna och ställ överplastade i kylen att stelna, ca 3 timmar.
  12. Chokladpannacottan är klar att serveras i eller uppstjälpt ur formen. För att få ur chokladpannacottan ur formen får du skära längs kanten på formen med en liten kniv. Ta sedan hett vatten i en liten skål och sätt ner formen så smälter chokladen och lossnar ur formen. Ett tips är att ta serveringstallriken och lägga upp och ner på formen och sedan vända allt på en gång och skaka ut pannacottan försiktigt.
  13. Förslag till garnering som på bilden är att skölja och halvera några jordgubbar, pudra dem med florsocker samt garnera med chokladrån samt citronmeliss.
  14. Pannacottan passar att förutom gott dessertvin eller kaffe och avec serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer