Chokladpannacotta

Pannacotta smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss, färsk basilika eller mynta.

4 portioner chokladpannacotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 liter vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g 70% mörk choklad

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinet täckt med kallt vatten i en liten skål.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål som tål mikro eller förbered ett vattenbad och ta vilken skål som helst som passar vattenbadet.
  3. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med grädde och socker. Lägg med hela stången.
  4. Koka upp grädden med socker och vaniljstång.
  5. Ta av från värmen.
  6. Häll bort vattnet från gelatinbladen och krama ur dem samt vispa ner i gräddblandningen.
  7. Häll den varma gräddblandningen över chokladbitarna och rör så att chokladen smälter. Värm lite extra i mikron eller på vattenbad så att alla choklad smält och blivit en jämn chokladgräddvätska.
  8. Ta upp vaniljstången.
  9. Sila väskan från klumpar osv ner i en kanna eller skål.
  10. Ställ upp portionsformar.
  11. Häll pannacottan upp i portionsformarna och ställ överplastade i kylen att stelna, ca 3 timmar.
  12. Chokladpannacottan är klar att serveras i eller uppstjälpt ur formen. För att få ur chokladpannacottan ur formen får du skära längs kanten på formen med en liten kniv. Ta sedan hett vatten i en liten skål och sätt ner formen så smälter chokladen och lossnar ur formen. Ett tips är att ta serveringstallriken och lägga upp och ner på formen och sedan vända allt på en gång och skaka ut pannacottan försiktigt.
  13. Förslag till garnering som på bilden är att skölja och halvera några jordgubbar, pudra dem med florsocker samt garnera med chokladrån samt citronmeliss.
  14. Pannacottan passar att förutom gott dessertvin eller kaffe och avec serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter
Gott med färska jordgubbar och chokladkex. Garnerad med basilikablad.
Gott med färska jordgubbar och chokladkex. Garnerad med basilikablad.

Serveringsförslag

  • Chokladpannacotta är supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
  • Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.

Tips

  • Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert.
  • Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
  • Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.

Att dricka till pannacotta

Till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.

E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26

Tillbehör och liknande:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...