Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning

Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.

20 bitar kolatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Mandelbotten: 300 g sötmandel, skalad och flagad eller motsvarande skållad mandel
  • 4 dl socker eller råsocker
  • 6 äggvitor
  • Kolafyllning: 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (valfritt)

Tillagning

  1. Skålla mandeln i kokande vatten någon minut och skala dem (om du inte köpt färdig skalad och flagad mandel).
  2. Knäck äggen och separera gulan och vitan. Spara gulan till något annat.
  3. Vispa äggvitan fast i en bunke i 10 minuter och tillsätt sockret lite i taget. Gärna i en matberedare eller elvisp.
  4. Rosta under tiden mandeln lätt i en stor stekpanna. Akta så de inte bränns.
  5. Ta av mandeln från värmen och låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Mal eller krossa mandeln grovt.
  8. Vänd ner och rör ut mandeln i den vispade äggvitan och sockret.
  9. Smörj en ugnsform stor ca som ett halvt ugnsplåt och mjöla den lätt om du vill göra en fyrkantig kolatårta. Vill du göra en rund kolatårta så kan du bre ut smeten i en stor cirkel på bakplåtspapper.
  10. Bred ut mandelsmeten och grädda tills den fått fin färg i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna - gör under tiden kolafyllningen.
  12. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  13. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker samt bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
  14. Bred den smått varma kolasmeten över tårtbottnen.
  15. Ställ kolatårtan svalt att svalna. Vispa grädde om du önskar och garnera tårtan ex. med bär som röda vinbär, hallon eller liknande. Godis kan man också garnera med som M&M:s eller valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer