Kolatårta med mandelbotten

Kolatårta med mandelbotten toppad med kolasås. Gillar du mandlar, nötter, choklad samt kola så är detta tårtan för dig.

20 bitar kolatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Mandelbotten: 300 g sötmandel, skalad och flagad eller motsvarande skållad mandel
  • 4 dl socker eller råsocker
  • 6 äggvitor
  • Kolafyllning: 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (valfritt)

Tillagning

  1. Skålla mandeln i kokande vatten någon minut och skala dem (om du inte köpt färdig skalad och flagad mandel).
  2. Knäck äggen och separera gulan och vitan. Spara gulan till något annat.
  3. Vispa äggvitan fast i en bunke i 10 minuter och tillsätt sockret lite i taget. Gärna i en matberedare eller elvisp.
  4. Rosta under tiden mandeln lätt i en stor stekpanna. Akta så de inte bränns.
  5. Ta av mandeln från värmen och låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Mal eller krossa mandeln grovt.
  8. Vänd ner och rör ut mandeln i den vispade äggvitan och sockret.
  9. Smörj en ugnsform stor ca som ett halvt ugnsplåt och mjöla den lätt om du vill göra en fyrkantig kolatårta. Vill du göra en rund kolatårta så kan du bre ut smeten i en stor cirkel på bakplåtspapper.
  10. Bred ut mandelsmeten och grädda tills den fått fin färg i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna - gör under tiden kolafyllningen.
  12. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  13. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker samt bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
  14. Bred den smått varma kolasmeten över tårtbottnen.
  15. Ställ kolatårtan svalt att svalna. Vispa grädde om du önskar och garnera tårtan ex. med bär som röda vinbär, hallon eller liknande. Godis kan man också garnera med som M&M:s eller valfritt strössel.
Koka kolasås av grädde, socker och sirap och toppa kakan med.
Koka kolasås av grädde, socker och sirap och toppa kakan med.
God till fika, på buffé, fest eller som efterrätt med en klick vispad grädde eller kula vaniljglass. 
God till fika, på buffé, fest eller som efterrätt med en klick vispad grädde eller kula vaniljglass. 

Serveringsförslag

God till fika, på buffé, fest eller som efterrätt med en klick vispad grädde eller kula vaniljglass.

Tips

  • Råsocker ger en god fylligare smak.
  • Köp gärna ekologiskt socker.
E-mail
Medel: 3.8 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 214 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-07