Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning

Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.

20 bitar kolatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Mandelbotten: 300 g sötmandel, skalad och flagad eller motsvarande skållad mandel
  • 4 dl socker eller råsocker
  • 6 äggvitor
  • Kolafyllning: 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram mjölkchoklad (valfritt)

Tillagning

  1. Skålla mandeln i kokande vatten någon minut och skala dem (om du inte köpt färdig skalad och flagad mandel).
  2. Knäck äggen och separera gulan och vitan. Spara gulan till något annat.
  3. Vispa äggvitan fast i en bunke i 10 minuter och tillsätt sockret lite i taget. Gärna i en matberedare eller elvisp.
  4. Rosta under tiden mandeln lätt i en stor stekpanna. Akta så de inte bränns.
  5. Ta av mandeln från värmen och låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Mal eller krossa mandeln grovt.
  8. Vänd ner och rör ut mandeln i den vispade äggvitan och sockret.
  9. Smörj en ugnsform stor ca som ett halvt ugnsplåt och mjöla den lätt om du vill göra en fyrkantig kolatårta. Vill du göra en rund kolatårta så kan du bre ut smeten i en stor cirkel på bakplåtspapper.
  10. Bred ut mandelsmeten och grädda tills den fått fin färg i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna - gör under tiden kolafyllningen.
  12. Blanda socker, grädde och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka kolan i 15-20 min. Testa om kolan är klar genom att se lägga en klick på kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan - rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115 grader.
  13. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsocker samt bryt chokladen i bitar och smält ner i kolan under omrörning.
  14. Bred den smått varma kolasmeten över tårtbottnen.
  15. Ställ kolatårtan svalt att svalna. Vispa grädde om du önskar och garnera tårtan ex. med bär som röda vinbär, hallon eller liknande. Godis kan man också garnera med som M&M:s eller valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer