Choklad

Recept med choklad som kakor, desserter, godis och tårtor - allt från kladdkaka till tryfflar. Här hittar du mer matnyttigt med choklad.

Den 11 november varje år firas Chokladens dag.

Chokladrecept Prova en syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung med rostad mandelmassa.

”Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i bitar och bara äta en bit" - Judith Viorst.

Kakaoträdets frukt användes först för att tillreda en dryck. Choklad var en mytomspunnen råvara som tog still väst med de spanska conquistadorerna. Cortés förde i början av 1500 - talet in drycken till Europa. Choklad finns idag av varierande kvalitet och pris. Smaken är som baken delad, men det finns också skillnader i kvalitet, smak och användningsområde.

Chokladens historia börjar i Centralamerika under det som i Europa kallades romartiden. Alla känner till det ökända och fruktade sötsuget. Vad gäller choklad visar det sig att det är mycket allvarligare än man trott. Enligt forskare i Amerikanska tidskriften Nature så är chokladätaren rena blandmissbrukaren.

Fem recept med choklad om kocken får välja

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina chokladrecept. Eller använd sökrutan ovan. Här är fem utvalda förslag att laga med choklad:Creme brule med vit choklad Crème brulée med vit choklad. En variant på klassikern Creme brule som är smaksatt med vit choklad

Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till denna ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. Dekorera med rostad mandel och lite vispad grädde.

Chokladkaka med honung och rostad mandelmassa
En syndigt god chokladkaka med chokladmousse smaksatt med honung mellan två rostade plattor av mandelmassa. Lite avancerat men blir mycket, mycket gott och speciellt till fest med ett sött franskt dessertvin som Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Kladdmuffins
Kladdkaka i muffinsformar. Riktigt goda och kladdiga muffins med choklad.

Crème brulée med vit choklad

En god variant på klassikern. Mörk choklad blir också gott i. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Panna cotta med mjölkchoklad Pannacotta med mjölkchoklad och bär. Gotti-gott-gott - helt enkelt.Pannacotta med mjölkchoklad och körsbär i rom
Pannacotta med mjölkchoklad serverad med blåbär i rom. Pricken över i till fest är att servera med söt sherry Pedro Ximenez.

Att dricka till choklad.

Hör med Systembolagets personal för tips om märken och så vidare. Ett tips är att matcha mängden sötma i chokladen eller desserten med drycken. Några drycker jag tycker passar är:

  • Från torrt till sött: mörk stout eller porter; fylligt rödvin amarone eller ripasso eller Shiraz; Portvin som Ruby eller Tawny; sött dessertvin som Vin santo, Recioto, Sauternes, Pineau de Charentes, Beaumes-de-Venice; Commanderia; sötare sherry som cream eller Pedro Ximenez.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pages