Chokladbollar
Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop av havregryn, socker, smör samt smaksätta med lite vaniljsocker och kaffe.
Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.
Pärlsocker kan även färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.
Tillagning
- Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg.
- Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
- Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
- Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
Varianter på chokladbollar:
- Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
- Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
- En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.
Vegana chokladbollar:
Det finns mjölkfritt margarin som är vegan om du vill göra vegana chokladbollar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal