Chokladbollar
Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop av havregryn, socker, smör samt smaksätta med lite vaniljsocker och kaffe.
Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor eller olika strössel.
Tillagning
- Mät upp rumsvarmt smör, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kakao samt ev. kaffepulver i en bunke eller matberedare.
- Blanda ihop till en kladdig deg. Tips är att använda en elvisp med degkrokar. Men man kan även blanda för hand eller i en matberedare med kniv.
- Sprid ut pärlsocker, kokosflingor eller strössel i botten på en tallrik.
- Rulla bollar av degen och lägg i pärlsockret. Jag fick ut 10 medelstora bollar eller rulla 20 mindre bollar i storlek som mumsbitar.
- Vänd runt bollarna i pärlsockret samt lägg över på en tallrik eller lägg i en burk.
- Låt gärna stå i kylen att kallna och stelna några timmar innan servering.
- Förvara i kylt kassaskåp.
Varianter
- Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna. Kaffepulver kan ersättas med 2 msk starkt kaffe - tillsätt då 0,75 dl extra havregryn för annars blir smeten lite lös.
- Havregrynen kan mixas sönder innan man blandar bollarna.
- Chokladbollarna kan även doppas i 2 dl smält choklad - låt de då kallna i kylen först och utesluta pärlsocker.
- Chokladbollarna kan även rullas i rostade sesamfrön.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Pärlsocker kan färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.
- Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
- En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.
Vegana chokladbollar
Det finns mjölkfritt margarin som är vegan om du vill göra vegana chokladbollar.

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal