Chokladbollar

Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop när man är sugen. Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.

Pärlsocker kan även färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.

Varianter på chokladbollar:

  • Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
  • Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
  • En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.

Vegana chokladbollar:

Det finns mjölkfritt margarin (vegant margarin) om du vill göra vegana chokladbollar.

20 st chokladbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör (margarin funkar också)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kaffe (valfritt)
  • Att rulla chokladbollarna i: 1 - 2 dl pärlsocker, kokosflingor, strössel eller rostade sesamfrön
  • 2 dl smält choklad att vända chokladbollarna i (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg.
  3. Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
  4. Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
  5. Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer