Chokladbollar

Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop när man är sugen. Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.

Pärlsocker kan även färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.

Varianter på chokladbollar:

  • Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
  • Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
  • En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.

Vegana chokladbollar:

Det finns mjölkfritt margarin (vegant margarin) om du vill göra vegana chokladbollar.

20 st chokladbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör (margarin funkar också)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kaffe (valfritt)
  • Att rulla chokladbollarna i: 1 - 2 dl pärlsocker, kokosflingor, strössel eller rostade sesamfrön
  • 2 dl smält choklad att vända chokladbollarna i (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg.
  3. Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
  4. Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
  5. Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer