Chokladbollar
Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop av havregryn, socker, smör samt smaksätta med lite vaniljsocker och kaffe.
Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.
Tillagning
- Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke eller matberedare med kniv.
- Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg. Överkurs är att mixa sönder havregrynen först om du använder en matberedare med kniv. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa hastigt ihop till en kladdig deg.
- Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
- Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
- Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
Tips
- Pärlsocker kan färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.
- Man kan mixa havregrynen innan.
Varianter
- Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
- Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
- En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.
Vegan
Det finns mjölkfritt margarin som är vegan om du vill göra vegana chokladbollar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal