Chokladbollar

Introduktion och förberedelse

Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop när man är sugen. Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.

Pärlsocker kan även färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.

Varianter på chokladbollar:

  • Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
  • Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
  • En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.

Vegana chokladbollar:

Det finns mjölkfritt margarin som är vegan om du vill göra vegana chokladbollar.

20 st chokladbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör (margarin funkar också)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kaffe (valfritt)
  • Att rulla chokladbollarna i: 1 - 2 dl pärlsocker, kokosflingor, strössel eller rostade sesamfrön
  • 2 dl smält choklad att vända chokladbollarna i (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg.
  3. Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
  4. Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
  5. Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept