Kladdkaka med Polly

En kladdkaka toppat med Polly godis som passar den riktigt sötsugne. En riktig godiskladdkaka. 

Polly är sega skumtoppar med choklad och smak av smörkola, vanilj och arrak som passar bra ihop med chokladen i kladdkakan. De blir även lite knapriga på toppen när de gräddas i ugnen.

10 bitar kladdkaka med Polly

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg M/L
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 bakplåtspapper till formen
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till formen
  • 1 påse Polly original 130 gram

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  5. Smörj en rund springform på ca 24 diameter med lite smör och ströbröd. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll smeten i formen. Strö över Polly i ett jämnt lager.
  7. Grädda kladdkakan i 18-20 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut och låt svalna minst 20 minuter eller några timmar innan servering.
  9. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering. Färska bär som hallon eller jordgubbar passar också till.
  10. Kladdkakan stelnar till mer när den får kallna i kylen några timmar eller över natten. Då blir den lättare att skära upp. Håller någon vecka i kylen. Kan även frysas in.
Till kladdkakan behöver du smör, vetemjöl, socker, vaniljsocker, kakao, ägg, Polly, ströbröd och smör till formen.
Till kladdkakan behöver du smör, vetemjöl, socker, vaniljsocker, kakao, ägg, Polly, ströbröd och smör till formen.
Smält smör i en medelstor kastrull.
Smält smör i en medelstor kastrull. Låt svalna något.
Tillsätt socker samt vaniljsocker och rör runt.
Tillsätt socker samt vaniljsocker och rör runt.
Rör i kakao. Rör ut klumpar.
Rör i kakao. Rör ut klumpar.
Tillsätt och rör i ett ägg i taget.
Tillsätt och rör i ett ägg i taget.
Rör ihop till en jämn smet.
Rör ihop till en jämn smet.
Smörj en springform på 24 cm diameter med smör och bröa med ströbröd.
Smörj en springform på 24 cm diameter med smör och bröa med ströbröd.
Häll i smeten och vicka samt skaka på formen så den rinner ut i kanterna.
Häll i smeten och vicka samt skaka på formen så den rinner ut i kanterna.
Fördela över Polly samt tryck ner dem lite i smeten.
Fördela över Polly samt tryck ner dem lite i smeten.
Grädda på 175 grader vanlig ugn i 18-20 minuter.
Grädda på 175 grader vanlig ugn i 18-20 minuter.
Låt svalna minst 20 minuter - gärna kallna och stå i kylen. Skär loss kakan längs kanterna och ta loss kanten.
Låt svalna minst 20 minuter - gärna kallna och stå i kylen. Skär loss kakan längs kanterna och ta loss kanten.
God som den är eller med vispad grädde eller vaniljglass.
God som den är eller med vispad grädde eller vaniljglass.
De sega skumtopparna med smak av vanilj, arrak och smörkola passar utmärkt ihop med chokladen i kladdkakan.
De sega skumtopparna med smak av vanilj, arrak och smörkola passar utmärkt ihop med chokladen i kladdkakan.
Passar till fika, fest, buffé, utflykt, efterrätt eller dessert.
Passar till fika, fest, buffé, utflykt, efterrätt eller dessert.

Serveringsförslag

Servera som den är eller med en vaniljglass eller lättvispad grädde. Kan även garneras med färska bär, florsocker och citronmeliss. 

Varianter

Istället för Polly original kan du ta annan Polly som Milkchoko, Super crunchy, Licorice, Ice cream, Bilar, Juleskum eller Påsk. 

E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-30

Tillbehör och liknande: