Chili med choklad

En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.

4 portioner chili med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl rapsolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 chipotle färsk chili
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 burkar krossade, hela eller passerade tomater
  • 1 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 3 dl kokta kidneybönor, svarta- eller vita bönor
  • 30 gram mörk choklad 70%
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • Tillbehör: 2 dl matyoghurt, gräddfil eller smetana
  • 4 port ris
  • 65 gram grönsallad
  • 1 bröd som surdegsbaguette

Tillagning

  1. Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
  2. Lägg över i en stor kastrull.
  3. Skala löken och hacka den.
  4. Skala vitlök och finhacka den.
  5. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
  6. Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
  9. Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
  10. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
  11. Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
  12. Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
  13. Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
  14. Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer