Chili med choklad
Introduktion och förberedelse
En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs.
Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också kokt ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.
Tillagning
- Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
- Lägg över i en stor kastrull.
- Skala löken och hacka den.
- Skala vitlök och finhacka den.
- Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
- Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
- Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
- Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
- Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
- Låt koka i ytterligare 10 minuter.
- Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
- Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
- Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
- Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal