Chili med choklad

En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs.

Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också kokt ris samt grönsallad.

Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.

4 portioner chili med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl rapsolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 chipotle färsk chili
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 burkar krossade, hela eller passerade tomater
  • 1 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 3 dl kokta kidneybönor, svarta- eller vita bönor
  • 30 gram mörk choklad 70%
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • Tillbehör: 2 dl matyoghurt, gräddfil eller smetana
  • 4 port ris
  • 65 gram grönsallad
  • 1 bröd som surdegsbaguette

Tillagning

  1. Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
  2. Lägg över i en stor kastrull.
  3. Skala löken och hacka den.
  4. Skala vitlök och finhacka den.
  5. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
  6. Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
  9. Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
  10. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
  11. Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
  12. Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
  13. Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
  14. Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer