Chili med choklad

En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.

4 portioner chili med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl rapsolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 chipotle färsk chili
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 burkar krossade, hela eller passerade tomater
  • 1 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 3 dl kokta kidneybönor, svarta- eller vita bönor
  • 30 gram mörk choklad 70%
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • Tillbehör: 2 dl matyoghurt, gräddfil eller smetana
  • 4 port ris
  • 65 gram grönsallad
  • 1 bröd som surdegsbaguette

Tillagning

  1. Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
  2. Lägg över i en stor kastrull.
  3. Skala löken och hacka den.
  4. Skala vitlök och finhacka den.
  5. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
  6. Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
  9. Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
  10. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
  11. Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
  12. Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
  13. Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
  14. Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer