Chili med choklad

Introduktion och förberedelse

En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs.

Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också kokt ris samt grönsallad.

Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.

4 portioner chili med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl rapsolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 chipotle färsk chili
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 burkar krossade, hela eller passerade tomater
  • 1 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 3 dl kokta kidneybönor, svarta- eller vita bönor
  • 30 gram mörk choklad 70%
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • Tillbehör: 2 dl matyoghurt, gräddfil eller smetana
  • 4 port ris
  • 65 gram grönsallad
  • 1 bröd som surdegsbaguette

Tillagning

  1. Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
  2. Lägg över i en stor kastrull.
  3. Skala löken och hacka den.
  4. Skala vitlök och finhacka den.
  5. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
  6. Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
  9. Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
  10. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
  11. Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
  12. Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
  13. Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
  14. Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer