Råstekt skivad potatis med vitlök, timjan och rosmarin

Introduktion och förberedelse

Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan som bryns i lite smör och olivolja sedan steks klart i ugnen.

Serveringsförslag

  • Ett gott potatistillbehör till det mesta.
  • Potatisen är speciellt god till lamm, grillat, kött, kyckling men också på buffé.

Till många

Ska du laga den till många kan du ta stor fast potatis och skala den. Skiva sedan i en matberedare och skölj bort stärkelsen. Råstek och bryn sedan lite i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform eller långpanna att steka klart med vitlök och örter.

Val av potatis

Välj en fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis, färskpotatis eller delikatesspotatis.

Potatis med fint skal behövs ej skalas om man ej vill det.

God som rester

Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Blir ej bra att frysa in dock.

Varianter

Smör kan bytas mot enbart olja. Olivolja kan bytas mot svensk rapsolja.

4 portioner råstekt skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis, vinterpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 4 krm torkad timjan eller 2 tsk färsk plockad timjan
  • 2 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk plockad grovhackad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisarna om du använder stor potatis med fult skal. Potatis som delitesspotatis eller färskpotatis med finare skal behövs bara skrubbas och sköljas.
  2. Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra till många med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter. Eller en stor gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
  5. Värm en stekpanna och bryn några potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsform, gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
  6. Tillsätt och vänd runt salt, peppar, pressad vitlök, rosmarin och timjan.
  7. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i ca 25 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta.
  8. Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera. Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering. Kan garneras med färsk timjan och rosmarin.
E-mail
Medel: 3.8 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-30

Tillbehör och liknande recept: