Gratinerade brytbönor eller gröna bönor

Introduktion och förberedelse

Gratinerade brytbönor eller gröna bönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett.

Du kan använda frysta eller färska gröna bönor och helst fina små haricots verts. Svenska vaxbönor blir också gott när de är i säsong.

Ett förslag är att komplettera bönorna med klyftpotatis och en sallad med ett paket cocktailtomater, en skivad mozzarella, en påse babyspenat, några blad färsk basilika samt någon msk olivolja och balsamvinäger. Se bild.

4 portioner brytbönor, gröna bönor eller haricots verts

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram färska brytbönor, gröna bönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
  3. Häll av bönorna i durkslag. Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
  4. Skala och hacka schalottenlök fint.
  5. Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  6. Salta och strö över vitpeppar.
  7. Lägg över bönorna i en ugnsfast form.
  8. Slå grädde över och toppa med ost.
  9. Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer