Gratinerade brytbönor eller gröna bönor

Introduktion och förberedelse

Gratinerade brytbönor eller gröna bönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett.

Serveringsförslag

Val av bönor

  • Du kan använda frysta eller färska gröna bönor och helst fina små haricots verts.
  • Svenska vaxbönor blir också gott när de är i säsong.
  • En annan variant är att ta grönkål, savoykål, purpurkål, vaxbönor eller jätteärtor.

Bönorna serverade tillsammans med en god köttbit som entrecote.
Bönorna serverade tillsammans med en god köttbit som entrecote. Krämig sås och grönsakstillbehör i ett. Knaprig skivad ugnsrostad potatis och blandsallad till.

4 portioner gratinerade gröna bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram färska brytbönor, gröna bönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
  3. Häll av bönorna i durkslag. Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
  4. Skala och hacka schalottenlök fint.
  5. Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  6. Salta och strö över vitpeppar.
  7. Lägg över bönorna i en ugnsfast form.
  8. Slå grädde över och toppa med riven ost.
  9. Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare.
E-mail
Medel: 4.3 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10