Gratinerade brytbönor eller gröna bönor

Gratinerade brytbönor eller gröna bönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.

De gröna bönorna är sås och grönsakstillbehör i ett. Ett förslag är att komplettera bönorna med klyftpotatis och en sallad med ett paket cocktailtomater, en skivad mozzarella, en påse babyspenat, några blad färsk basilika samt någon msk olivolja och balsamvinäger.

4 portioner brytbönor, gröna bönor eller haricots verts

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram färska brytbönor, gröna bönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
  3. Häll av bönorna i durkslag. Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
  4. Skala och hacka schalottenlök fint.
  5. Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  6. Salta och strö över vitpeppar.
  7. Lägg över bönorna i en ugnsfast form.
  8. Slå grädde över och toppa med ost.
  9. Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.