Ajvarsås

Introduktion och förberedelse

Ajvarsås är en slags kall paprikasås som är superenkel och snabb att laga med ajvar och matyoghurt. Genialiskt god också till det mesta. Kanske den enklaste såsen du kan laga.

Ajvar är ju en paprikaröra och finns i hetare och starkare variant för de som gillar det liksom en mildare variant för andra.

Du kan ta Grekisk eller Turkisk matyoghurt. Vidare kan du blanda ut yoghurten med gräddfil. Eller mer krämig créme fraiche. Eller Smetana.

Ska du ha ex. en grillsås eller kall sås till många på fest eller buffé så är ajvarsås perfekt. Garnera den då gärna med lite extra ajvar samt hackad gräslök eller persilja. Eller tärnad paprika.

Riktigt festligt blir det om du tar paprika och strimlar den riktigt fint likt små tandpetare på längden och sedan lägger i en burk med vatten över natten i kylen. Då får du krulliga små paprikastrimlor som du kan garnera ajvarsåsen med.

Istället för ajvar kan du laga en enkel variant på paprikasåsen med paprikapulver.

4 portioner ajvarsås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl ajvar, mild eller stark
  • 4 dl matyoghurt

Tillagning

  1. Blanda ajvar med matyoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept