Ajvarsås

Introduktion och förberedelse

Ajvarsås är en slags kall paprikasås som är superenkel och snabb att laga med ajvar och matyoghurt. Genialiskt god också till det mesta. Kanske den enklaste såsen du kan laga.

Ajvar är ju en paprikaröra och finns i hetare och starkare variant för de som gillar det liksom en mildare variant för andra.

Du kan ta Grekisk eller Turkisk matyoghurt. Vidare kan du blanda ut yoghurten med gräddfil. Eller mer krämig créme fraiche. Eller Smetana.

Ska du ha ex. en grillsås eller kall sås till många på fest eller buffé så är ajvarsås perfekt. Garnera den då gärna med lite extra ajvar samt hackad gräslök eller persilja. Eller tärnad paprika.

Riktigt festligt blir det om du tar paprika och strimlar den riktigt fint likt små tandpetare på längden och sedan lägger i en burk med vatten över natten i kylen. Då får du krulliga små paprikastrimlor som du kan garnera ajvarsåsen med.

Istället för ajvar kan du laga en enkel variant på paprikasåsen med paprikapulver.

4 portioner ajvarsås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl ajvar, mild eller stark
  • 4 dl matyoghurt

Tillagning

  1. Blanda ajvar med matyoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.