Stekt oxfilé

Introduktion och förberedelse

Stekt oxfilé helt enkelt. Ett grundrecept med mina bästa tips på hur du steker oxfilé i stekpanna på spisen med tillagningstider, kryddning och stekgrader samt förslag på tillbehör.

Oxfilé är mört som det är och behöver ej marineras.

Krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite färsk eller torkad timjan samt stek i smör och lite olja.

Täck över gärna över med lite folie på slutet och ta av från värmen och låt vila 2-3 minuter.

Serveringsförslag

I grillpanna eller på utegrill

Oxfilén kan även stekas och grillas i en het grillpanna eller på utegrill. Vänd den då i lite olja, salt och peppar innan du lägger dem i grillpannan eller på grillen. Lägg i ej i fett i grillpannan

    Stekgrader för oxfilé

    • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
    • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
    • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
    Ungefärliga stektider för oxfilé 1 cm tjock skiva 2 cm tjock skiva
    Röd, blodig, rosa 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
    Medium, rosa 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
    Well done, välstekt 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

    3 port oxfilé

    • Förberedelse: 1 tim
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 1 tim 20 min

    Ingredienser

    • 3 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
    • 2 tsk rapsolja, solrosolja eller majsolja
    • 1 msk smör, gärna klarifierat smör eller ghee (det tål hög värme)
    • 1 krm nymalen svartpeppar
    • 1 krm salt eller 3 krm flingsalt
    • 1 kvist timjan eller 1/2 krm torkad timjan (valfritt)
    • 1/2 tsk färsk grovhackad rosmarin (valfritt)
    • 3 små kvistar färsk timjan, hackad persilja eller persiljekvistar till garnering (valfritt)

    Tillagning

    1. Ta gärna fram köttet så att det hinner bli rumsvarmt. Förslagsvis en kvart innan du ska steka det.
    2. Se till att köttet är torrt. Torka det eventuellt med lite hushållspapper.
    3. Värm en stekpanna.
    4. Vänd oxfilébitarna i salt och nymalen svartpeppar samt oljan och eventuellt grovhackad timjan samt rosmarin.
    5. Lägg i smör i pannan. Smöret ska vara ljust brunt men ej bränt när du lägger i köttet. Använd gärna klarifierat smör eller ghee - det tål högre värme och bränns ej.
    6. Stek oxfilébitarna 1-4 minuter på varje sida. De ska få fin färg och stekyta. Hur länge oxfilén ska steka för att få olika stekgrader beror på hur tjock den är - se ovan för olika stekgrader.
    7. Använd gärna en stektermometer och kontrollera i mitten på köttet. Istället för att använda termometer kan du känna med fingret på köttet och jämföra med din egen haka - samma motstånd så är köttet welldone - näsan är medium och läpparna är blodig.
    8. Strö över lite plockad färsk eller torkad timjan samt rosmarin på slutet.
    9. RÖD, RARE OCH BLODIG: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1 minut per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 1-2 minuter per sida. 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
    10. MEDIUM, ROSA OCH MEDIUM RARE: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1,5 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 2-3 minuter per sida. 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
    11. VÄLSTEKT OCH WELLDONE: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 2-3 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 3-4 minuter per sida. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
    12. Lägg upp oxfilén på en tallrik att vila övertäckt med folie i 2-3 minuter innan servering. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad till efter du stekt köttet och låtit det vila.
    13. Servera oxfilén med valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt rosmarin samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
    E-mail
    Medel: 3.5 (36 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-13