Stekt oxfilé

Introduktion och förberedelse

Stekt oxfilé helt enkelt. Ett grundrecept med mina bästa tips på hur du steker oxfilé i stekpanna på spisen. Tid, kryddning och stekgrader. Oxfilé är mört som det är och behöver ej marineras. Krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite färsk eller torkad timjan samt stek i smör och lite olja.

Täck över gärna över med lite folie på slutet och ta av från värmen och låt vila 2-3 minuter.

I grillpanna eller på utegrill:

Oxfilén kan även stekas och grillas i en het grillpanna eller på utegrill. Vänd den då i lite olja, salt och peppar innan du lägger dem i grillpannan eller på grillen. Lägg i ej i fett i grillpannan.

Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar. Köp helst svenskt kött.

Några förslag på tillbehör:

Klyftpotatis och Bearnaisesås eller vitlökssmör. Gorgonzolasås, kalla såser eller tzatziki är andra förslag. Eller en potatisgratäng. Valfri sallad; bulgursallad med fetaost; eller tomat- och spenatsallad passar också till.

Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini. Även paprika och aubergine är lätt att grilla till.

Stekgrader för oxfilé:

  • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Ungefärliga stektider för oxfilé 1 cm tjock skiva 2 cm tjock skiva
Röd, blodig, rosa 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

3 port oxfilé

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 2 tsk olivolja eller rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • 1/2 msk smör
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 kvist timjan eller 1/2 krm torkad timjan (valfritt)
  • 1/2 tsk färsk grovhackad rosmarin (valfritt)
  • 3 små kvistar färsk timjan, hackad persilja eller persiljekvistar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta gärna fram köttet så att det hinner bli rumsvarmt. Förslagsvis en kvart innan du ska steka det.
  2. Se till att köttet är torrt. Torka det eventuellt med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Vänd oxfilébitarna i salt och nymalen svartpeppar samt oljan och eventuellt grovhackad timjan samt rosmarin.
  5. Lägg i smör i pannan. Smöret ska vara ljust brunt men ej bränt när du lägger i köttet.
  6. Stek oxfilébitarna 1-4 minuter på varje sida. De ska få fin färg och stekyta. Hur länge ska oxfilén steka för att få olika stekgrader beror på hur tjock den är - se nedan för olika stekgrader. Stora bitar timjan och rosmarin kan du vänta med att strö över till efter köttet stekt en stund.
  7. Använd gärna en stektermometer och kontrollera i mitten på köttet.
  8. Strö över lite plockad färsk eller torkad timjan samt rosmarin på slutet.
  9. RÖD, RARE OCH BLODIG: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1 minut per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 1-2 minuter per sida. 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  10. MEDIUM, ROSA OCH MEDIUM RARE: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1,5 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 2-3 minuter per sida. 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  11. VÄLSTEKT OCH WELLDONE: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 2-3 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 3-4 minuter per sida. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  12. Sätt gärna stekpannan med oxfilén åt sidan eller lätt upp oxfilén på en tallrik att vila övertäckt med folie i 2-3 minuter innan servering. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad till efter du stekt köttet och låtit det vila.
  13. Servera oxfilén med valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt rosmarin samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.