Stekt oxfilé

Stekt oxfilé helt enkelt. Ett grundrecept med mina bästa tips på hur du steker oxfilé i stekpanna på spisen. Tid, kryddning och stekgrader. Oxfilé är mört som det är och behöver ej marineras. Krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite färsk eller torkad timjan samt stek i smör och lite olja.

Täck över gärna över med lite folie på slutet och ta av från värmen och låt vila 2-3 minuter.

I grillpanna eller på utegrill:

Oxfilén kan även stekas och grillas i en het grillpanna eller på utegrill. Vänd den då i lite olja, salt och peppar innan du lägger dem i grillpannan eller på grillen. Lägg i ej i fett i grillpannan.

Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar. Köp helst svenskt kött.

Några förslag på tillbehör:

Klyftpotatis och Bearnaisesås eller vitlökssmör. Gorgonzolasås, kalla såser eller tzatziki är andra förslag. Eller en potatisgratäng. Valfri sallad; bulgursallad med fetaost; eller tomat- och spenatsallad passar också till.

Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini. Även paprika och aubergine är lätt att grilla till.

Stekgrad:

  • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Ungefärliga stektider för oxfilé 1 cm tjock skiva 2 cm tjock skiva
Röd, blodig, rosa 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

3 port oxfilé med tzatziki

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 2 tsk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 små kvistar timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 6 små kvistar färsk timjan till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta gärna fram köttet så att det hinner bli rumsvarmt. Förslagsvis en kvart innan du ska steka det.
  2. Se till att köttet är torrt. Torka det eventuellt med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Vänd oxfilébitarna i salt och peppar.
  5. Lägg i olja och smör i pannan. Rör om. Smöret ska vara ljust brunt men ej bränt när du lägger i köttet.
  6. Stek oxfilébitarna 1-4 minuter på varje sida. De ska få fin färg och stekyta. Hur länge ska oxfilén steka för att få olika stekgrader beror på hur tjock den är. Röd, blodig, rosa: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1 minut per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 1-2 minuter per sida. Medium, rosa: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 1,5 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 2-3 minuter per sida. Well done och välstekt: är oxfilén 1 cm tjock ska den steka ca 2-3 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 3-4 minuter per sida.
  7. Använd gärna en stektermometer och kontrollera i mitten på köttet: 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött; 60 °C ger medium eller rosastekt kött; 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Sätt gärna stekpannan med köttet i åt sidan att vila övertäckt med folie i 2-3 minuter innan servering. Då stiger också innertemperaturen någon grad så du tänker på det när du steker köttet.
  8. Strö över lite plockad färsk eller torkad timjan på slutet.
  9. Servera oxfilén med valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer