Billigt och budget

Här är lite tips på billiga rätter och recept samt tips på hur du kan spara på matkostnaderna och hålla en budget. Från Henrik Mattsson, kock.

Vill man spara på matutgifter så finns det stora möjligheter att göra det. Enkelt och effektivt är såklart att inte köpa så mycket mer mat ett tag. Kolla i skåpen vad du har hemma och fundera på vad du kan laga av det först. Planera upp lite rätter och komplettera dem med lite nya inköp. Tänk någon vecka i förväg. Köp billigare råvaror. Fyll ut med mer billiga tillbehör som potatis, pasta, ris, grönsaker, gryn, linser och bönor.

Budgetera mera

Ambitiös budget:

Gör en budget - överslagsräkning - och kolla över lite kvitton och utgifter på ditt kontoutdrag. Fundera ut hur mycket du lägger och vad du köper samt vad du kan undvara och spara in på. Är du riktigt duktig gör du sedan en månads- eller veckovis budget och meny. Planera upp vilka rätter du ska laga vilka dagar - och vad som ger rester till lunchlådor. Då kan du spara mycket och har koll på en stor del av dina utgifter.

Ta det som det kommer:

Vill du inte lägga så mycket tid på en budget och planering så kan du ändå sänka dina kostnader rätt enkelt. Nästa gång du handlar så tänk ut 3-4 huvudrätter - handla bara till dessa - samt handla basvaror och billig frukost såklart om det du behöver. Utefter vad du har hemma så kan du i förväg även tänka ut några rätter du ska handla till att laga i veckan och till helgen. Helst med billiga råvaror då såklart.

Laga mer mat när du lagar

Extra plus i kanten får du om du tänker på att laga extra mycket när du väl lagar maten. Då får du rester att frysa in och spara till lunch eller middag samt spar in en del pengar för maten och lägger mindre tid vid spisen.

Många rätter kan man servera två gånger. Med det menar jag att först serverar man stek eller helstekt kyckling - av resterna blir det en till servering som pytt, omelett eller soppa. Kokar du ex. kyckling får man en rätt som gryta med köttet - av resten av bujongen kan du servera som soppa ex. pho eller annat gott.

Planera maten någon/några dag i förväg

Tänk på att planera vad du ska ha till nästa middag eller lunch i förväg. Jag brukar tänka ut 2-3 middagar och luncher utöver basvaror till frukost osv när jag handlar. Se gärna till att ha ex. grytan förberedd i kylen att värma och sedan bara koka riset till. Så du inte står där efter jobbet och är hungrig - då blir det gärna lillhjärnan som styr utgifterna = dyr hämtmat.

Inventera och laga upp vad du har i skåpen

Du har kanske lasagneplattor till en lasagne, soppa eller pasta (jo man kan koka lasagneplatter och servera som pasta med tomatsås). Laga enkla pastasåser till pastaskruvarna som legat; gör risotto på riset som du köpte i italien; koka upp påsen med ris och laga rispytter exempelvis med grönsaker från frysen, stek med lite ägg samt toppa med den rostade löken du aldrig använder; göra en frukostmusli av havregryn, frön, nötter, kokos och annat som står i skåpen osv osv.

Välj bort dyra råvaror och nya inköp

Det är väl självklart. Kolla jämförelsepriser. Köp ekologiskt men det är tyvärr dyrare. Säg till affären att förbjuda ej ekologiska varor och sneddriven konkurrens :)

  • Undvik att småhandla. Håll koll på vad du handlar - många små inköp kanske är onödiga. Exempelvis skippa dyra frukostflingor, snacks, godis, kakor, smoothie, kaffe-latte på stan, pålägg som smörgåsskinkan för 20 kr paketet - ett kilopris som är dubbla oxfilérpriset.
  • Laga en stor omgång (om du vet att du kommer att äta upp det). Gör lunchlådor och matlådor - där kan du spara mycket i jämförelse med att gå ut och äta. Frys in lite olika rätter att ta med som lunchlåda.
  • Köp billiga råvaror och passa på vid rea och när det är i säsong.
  • Välj bort dyra halvfabrikat och råvaror om det finns billigare du enkelt kan laga till själv. Byt färdigkokta bönor och linser. Köp torkade bönor eller linser och koka själv. Frys in i påsar.
  • Frukosten är ofta en dyr historia - byt bort dyra frukostflingor och dyr färdig supermusli mot god hemgjord mysli eller granola. Basen är billiga havregryn och rågflingor - sedan köper du ex. paket med solrosfrön, sesamfrön, linfrön osv som räcker till många omgångar musli och granola. Skippa dyra pålägg som basturökt skinka och färdigskivad ost. Ät frukt istället för dyr juice och smoothie. Gröt är mycket billigt, gott och nyttigt.
  • Kött är dyrt. Laga mer vegetariskt så blir det billigare. Vegan mat som smaksatt sojabaserat protein och trendiga vegana udda råvaror är tyvärr ofta rätt dyra. Håll dig till grönsaker, tofu, linser och bönor, nötter, frukt och naturliga råvaror så blir det billigare.
  • Ingen dyr påssallad - köp hela salladshuvuden och blanda din egen sallad. Förslag är ett huvud isbergssallad, ett frisesallad eller eklöfssallad samt ett rött huvud rossissallad. Förvara i kylen med roten nedåt och lite vatten i en skål. Plocka och skölj i kallt vatten. Kan förberedas och plockas, delas samt blandas till en blandsallad och förvaras i kallt vatten i några dygn. Ta upp och låt rinna av i durkslag till servering. Blanda egen salladsdressing med lite olivolja och vinäger.

Fler tips på billiga råvaror

  • Mer spannmål, bönor och linser. Pasta och ris. Ägg är billigt protein. Kål, rotfrukter, potatis är billiga grönsaker.
  • Passa på att handla när det är billigt och frys in. Exempelvis efter stora mathelger så reas det ut - ex. är efter jul så finns jättebillig julskinka, lutfisk, rökt lax, rödbetssallad och dadlar osv. Efter påsk ägg, lamm och kyckling. Efter midsommar sill, jordgubbar och färskpotatis.
  • Kolla efter grönsaker när det varit i säsong ett tag. Ta färskpotatis som är dyr i början men sedan blir mycket billig. Ofta går råvaran ner i pris beroende på stor tillgång - ex. på vinter finns grönkål, apelsin, citrus osv.
  • Utgående varor - här får du såklart välja själv. Men min egen gräns går vid att jag ej köper varor på rea som är mycket nära att vara gamla vad gäller: köttfärs, fisk, kyckling, vakuumförpackad lax, pålägg, färdigmat eller röror. Mejerivaror är ofta helt ok. Men det är valfritt. Varor som ej gått över bästa före datum är ok att köpa såklart men sen ska man ha aptiten att äta upp dem inom kort också.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pages