Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter

Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter serverad med majonnässås med sardeller.

Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och massor av umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.

Istället för rostas kan du ta annat mört kött som biff, oxfilé, entrecote, lövbiff, kalv, viltfilé, fläskfilé, fläskkarré eller lammfilé med mera. Vegetarisk variant kan du laga med stekt halloumi, quorn eller zucchini och paprika.

Vintips:

Till grillad rostas passar ett fylligt rött av ex. Cabernet Sauvignon eller Shiraz från valfritt land.

4 portioner grillad rostas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rostas eller annat mört nöt- eller kalvkött
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk grovhackad
  • 1 krm timjan eller 1 tsk färsk grovhackad
  • Ugnsrostade rotfrukter: 6 medelstora potatisar med fint skal
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Majonnässås: 2 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 sardeller i olja
  • 3 msk av oljan från sardellerna
  • 3 msk vinäger eller citronsaft
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och putsa bort ev. fula märken. Dela i klyftor och skölj i ett durkslag. Torka torra och lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala morot samt palsternacka och dela dem i grova bitar. Skär bort skalet av kålrot och rotsellerin och dela dem i grova stavar.
  4. Blanda rotfrukterna med salt, peppar samt olivolja och sprid ut på en ugnspanna eller stor stekpanna. Tryck inte ihop för mycket på samma yta utan ha en stor form så de får lite mellanrum mellan varje rotfruktsbit.
  5. Sätt in i ugnen. Sätt tiden på 35 minuter. Ta ut och vänd på dem efter halva tiden.
  6. Marinera under tiden köttet genom att skära det i 1-2 cm tjocka skivor, banka sedan ut skivorna något och lägg i en skål med olivolja, pressad vitlök, ett smulat lagerblad, vinäger, rosmarin samt timjan. Låt stå medan de ugnsrostade grönsakerna blir klara. Du kan också marinera köttet i förväg och förvara i kylen.
  7. Majonnässås: Skala och pressa vitlöken i en skål.
  8. Häll i olja från sardellerna och hacka sardellerna fint samt tillsätt dem.
  9. Rör i majonnäs och creme fraiche och smaka av såsen med vinäger eller citronsaft, svart - eller vitpeppar samt ev. en gnutta salt. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  10. Tänd grillen eller stek köttet i en grillpanna.
  11. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida till den stekgrad du vill ha. Längre om du vill ha välstekt förstås.
  12. Servera det grillade köttet med de ugnsrostade rotfrukterna och den majonnässåsen med sardeller till. Lite hackad isbergssallad samt tärnade eller ugnsrillade tomater till är också gott.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer