Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter serverad med majonnässås med sardeller.

Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och massor av umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.

Istället för rostas kan du ta annat mört kött som biff, oxfilé, entrecote, lövbiff, kalv, viltfilé, fläskfilé, fläskkarré eller lammfilé med mera. Vegetarisk variant kan du laga med stekt halloumi, quorn eller zucchini och paprika.

Vintips:

Till grillad rostas passar ett fylligt rött av ex. Cabernet Sauvignon eller Shiraz från valfritt land.

4 portioner grillad rostas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rostas eller annat mört nöt- eller kalvkött
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk grovhackad
  • 1 krm timjan eller 1 tsk färsk grovhackad
  • Ugnsrostade rotfrukter: 6 medelstora potatisar med fint skal
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Majonnässås: 2 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 sardeller i olja
  • 3 msk av oljan från sardellerna
  • 3 msk vinäger eller citronsaft
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och putsa bort ev. fula märken. Dela i klyftor och skölj i ett durkslag. Torka torra och lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala morot samt palsternacka och dela dem i grova bitar. Skär bort skalet av kålrot och rotsellerin och dela dem i grova stavar.
  4. Blanda rotfrukterna med salt, peppar samt olivolja och sprid ut på en ugnspanna eller stor stekpanna. Tryck inte ihop för mycket på samma yta utan ha en stor form så de får lite mellanrum mellan varje rotfruktsbit.
  5. Sätt in i ugnen. Sätt tiden på 35 minuter. Ta ut och vänd på dem efter halva tiden.
  6. Marinera under tiden köttet genom att skära det i 1-2 cm tjocka skivor, banka sedan ut skivorna något och lägg i en skål med olivolja, pressad vitlök, ett smulat lagerblad, vinäger, rosmarin samt timjan. Låt stå medan de ugnsrostade grönsakerna blir klara. Du kan också marinera köttet i förväg och förvara i kylen.
  7. Majonnässås: Skala och pressa vitlöken i en skål.
  8. Häll i olja från sardellerna och hacka sardellerna fint samt tillsätt dem.
  9. Rör i majonnäs och creme fraiche och smaka av såsen med vinäger eller citronsaft, svart - eller vitpeppar samt ev. en gnutta salt. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  10. Tänd grillen eller stek köttet i en grillpanna.
  11. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida till den stekgrad du vill ha. Längre om du vill ha välstekt förstås.
  12. Servera det grillade köttet med de ugnsrostade rotfrukterna och den majonnässåsen med sardeller till. Lite hackad isbergssallad samt tärnade eller ugnsrillade tomater till är också gott.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.