Entrecote med potatis

Entrecote med potatis och förslag på tillbehör. Marinerad och stekt eller grillad entrecote serverad med skivad ugnsstekt potaits, spenat- och tomatsallad, marinerade vita bönor samt tre kalla såser. 

Här har jag blandat tre kalla såser av creme fraiche. En med färsk ingefära, en med sweet chilisås och en som BBQ med paprika, chili och tomatpuré. Andra goda varianter är med pressad vitlök och hackad persilja; med torkad eller färsk dragon och lite vitvinsvinäger (bearnaises-smak); blanda med ajvar för paprikasås; eller currysås med currypulver och mango chutney. 

Lite marinad ger god smak åt entrecoten men det är valfritt. Låt först köttet vila några minuter och skär sedan upp mot köttfibrerna eller servera köttet helt. Du kan grilla eller steka entrecoten. Desto godare vinäger du använder ju godare blir det. Jag har en lagrad röd vinäger som är mild och smakrik. Vit balsamvinäger, mörk balsamvinäger eller fin äppelcidervinäger funkar också. 

Köp helst krav-märkt svenskt kött. Blir lika gott med annat mört kött som biff, oxfilé, lammentrecote, lammytterfilé, lammfilé, älgfilé, kycklingfilé (genomstek) eller fläskfilé (genomstek).

Stekgrader: 

  • Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.

Vintips: 

Rött vin - smakrikt och fylligt vin funkar - som shiraz från Australien, syrah från Rhone Frankrike, Fitou från södra frankrike är några säkra kort. Öl som IPA eller alkoholfri Clausthaler, Ginger beer eller kombucha är fler alternativ.   

2 port entrecote med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 bitar entrecote på ca 140 gram styck
  • MARINAD: 1 tsk ketjap manis indonesisk soja
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tsk röd vinäger
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad salvia eller 1/2 tsk färsk hackad salvia
  • 1 krm torkad timjan eller 1/2 tsk färsk hackad timjan
  • 1/2 krm svartpeppar
  • POTATIS: 400 gram fast potatis ex. Amandine
  • 1 tsk rapsolja
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • VITA BÖNOR: 2 kokta vita bönor
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 tsk röd vinäger
  • 1/4 rödlök
  • SALLAD: 30 gram babyspenat (1/2 påse)
  • 4 cocktailtomater
  • 1 tsk olivolja
  • 1/2 tsk röd, vit eller mörk balsamvinäger
  • 1/4 rödlök
  • TRE KALLA SÅSER: 2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 tsk finriven färsk ingefära
  • 4 msk sweet chilisås
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. MARINERA KÖTT: Lägg entrecoten i en djup skål och tillsätt ketjap manis, olja, rosmarin, timjan, salvia och svartpeppar. Vänd runt och låt i stå övertäckt i kylen tills det är dags för tillagning. Ex. ställ in att marinera kvällen innan eller på dagen några timmar innan. Kan också stekas eller grillas direkt då köttet redan är mört.
  2. POTATIS: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Skala potatis, skär i tunna skivor ca 2 mm tjocka. En mandolin funkar bäst. Skölj potatisen. Torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Häll olja i en stekpanna (som tål ugn) eller en ugnsform. Lägg i potatis, en halv pressa vitlök och lite salt. Vänd runt i oljan. Platta ut.
  4. Laga potatisen mitt i ugnen i 30-35 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Passa så den inte bränns.
  5. VITA BÖNOR: Skala och hacka lök. Blanda löken med kokta vita bönor, olja samt smaka av med vinäger och salt. Lägg upp i skål.
  6. SALLAD: Skölj spenat och tomater. Dela tomater och blanda på fat med spenaten samt ringla över lite olja och vinäger.
  7. SÅSER: Dela creme fraiche och gräddfil i tre skålar. Skala och pressa vitlöken och lägg i två av skålarna. Tillsätt 2 msk sweet chilisås i en skål och du har första såsen klar. Tillsätt 2 msk sweet chilisås, tomatpuré, rökt paprikapulver samt svartpeppar i en andra skål och BBQ-såsen är klar. I sista skålen blandar du i finriven ingefära. Smaka av såserna med salt.
  8. Grilla eller stek entrecot-bitarna i en grillpanna. Räkna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg. Stek sedan till önskad stekgrad - sluta stek och låt vila för blodigt kött. Stek några minuter till för medium och welldone. Låt vila några minuter innan servering. Använd gärna en stektermometer om du är osäker. Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Eller skär ett litet snitt i köttet och kontrollera stekgraden. Gott är också att skära upp köttet i grova skivor (mot köttfibrerna helst) och servera på fat eller planka som på bilden.
  9. Servera entrecoten med potatisen, bönorna, salladen och såserna. Strö gärna lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer