Kycklingspett till buffé

Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.

10 portioner kycklingspett till buffé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg benfritt kycklingkött som kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk tandooripasta
  • 3 msk tikka masala currypasta
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 0,5 dl limesaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt eller 2 krm chiliflakes
  • Salt och vitpeppar
  • Cirka 40 små träspett

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i bitar (varje bröst blir 3-4 bitar). Dela upp i tre påsar. Fördela yoghurten i två av påsarna.
  2. Blanda kyckling, yoghurt och tandoori i en påse.
  3. Vidare kyckilng, yoghurt och tikka masala i nästa.
  4. Blanda kyckling, olivolja, limesaft, pressad vitlök och finhackad chili i den sista.
  5. Arbeta in marinaden genom att klämma på påsarna.
  6. Låt dem gärna ligga någon timme eller några timmar ex. över natten i kylen att marinera.
  7. Lägg träspetten i blöt.
  8. Fördela kycklingbitarna på träspetten. En stor bit på varje eller skär kycklingen i mindre bitar och trä ca 3-5 bitar på varje spett.
  9. Spetten kan grillas på utegrill ca 10 minuter runt om. Eller brynas i stekpanna eller grillas i grillpanna ca 6 minuter runt om. Stek dem sedan färdigt i en ugsplåt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. De kan också grillas i ugnen på 200 grader utan att brynas innan - räkna då med ca 30 minuter.
  10. Salta och peppra spetten innan servering.
  11. Lägg upp på fat och servera dem varma eller låt svalna, kyl och servera kalla eller värm på dem under folie ca 10 minuter i 175 graders ugn.
  12. Servera spetten varma eller låt dem svalna något och
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer