Kycklingspett till buffé

Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.

Kan förberedas innan och frysas. För vegetariska spett kan du ersätta kycklingen med quornbitar och marinera likadant.

Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.

Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller en sås med créme fraiche och örter som hackade örter som frysta franska örter.

10 portioner kycklingspett till buffé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg benfritt kycklingkött som kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk tandooripasta
  • 3 msk tikka masala currypasta
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 0,5 dl limesaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt eller 2 krm chiliflakes
  • Salt och vitpeppar
  • Cirka 40 små träspett

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i bitar (varje bröst blir 3-4 bitar). Dela upp i tre påsar. Fördela yoghurten i två av påsarna.
  2. Blanda kyckling, yoghurt och tandoori i en påse.
  3. Vidare kyckilng, yoghurt och tikka masala i nästa.
  4. Blanda kyckling, olivolja, limesaft, pressad vitlök och finhackad chili i den sista.
  5. Arbeta in marinaden genom att klämma på påsarna.
  6. Låt dem gärna ligga någon timme eller några timmar ex. över natten i kylen att marinera.
  7. Lägg träspetten i blöt.
  8. Fördela kycklingbitarna på träspetten. En stor bit på varje eller skär kycklingen i mindre bitar och trä ca 3-5 bitar på varje spett.
  9. Spetten kan grillas på utegrill ca 10 minuter runt om. Eller brynas i stekpanna eller grillas i grillpanna ca 6 minuter runt om. Stek dem sedan färdigt i en ugsplåt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. De kan också grillas i ugnen på 200 grader utan att brynas innan - räkna då med ca 30 minuter.
  10. Salta och peppra spetten innan servering.
  11. Lägg upp på fat och servera dem varma eller låt svalna, kyl och servera kalla eller värm på dem under folie ca 10 minuter i 175 graders ugn.
  12. Servera spetten varma eller låt dem svalna något och
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer