Kycklingspett till buffé

Introduktion och förberedelse

Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.

Kan förberedas innan och frysas råa som spett eller i marinaden.

Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.

Sås till spetten

Gott och enkelt till spetten är att blanda matyoghurt till kall sås och servera till spetten. Ett förslag är att smaksätta yoghurten med några tsk av samma kryddor som till spetten och gör en eller flera såser. Som denna yoghurtsås med tandoori.

Eller blanda denna yoghurtssås med pressad vitlök, en sås med créme fraiche och örter.

Färsk lime eller citron i klyftor är också gott att servera till spetten. Vidare kan man garnera med bladpersilja eller färsk koriander.

Vegetariskt och veganskt alternativ

För veganer kan du skära bitar 2x2 cm av aubergine, paprika, champinjoner och zucchini samt marinera samt grilla på samma vis på spett. För vegetariska spett kan du ersätta kycklingen med quornbitar och marinera likadant.

Eller köpa veganska tzayspett som redan är marinerade och grilla dem som alternativ. Grilla inte vegana spett på samma plats på grillgallret där du grillat kycklingen utan en bit ifrån eller på en egen grill helst.

Kycklingspett till buffé på grillen
Kycklingspett till buffé på grillen. Du kan grilla dem på stålspett eller på mindre träspett. Ovan med tandooriesmak och på stålspett.

10 portioner kycklingspett till buffé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg benfritt kycklingkött som kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk tandooripasta
  • 3 msk tikka masala currypasta
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 0,5 dl limesaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt eller 2 krm chiliflakes
  • Salt och vitpeppar
  • Cirka 30 träspett eller 12 stålspett

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i bitar (varje bröst blir 3-4 bitar). Dela upp i tre påsar. Fördela yoghurten i två av påsarna.
  2. Blanda kyckling, yoghurt och tandoori i en påse.
  3. Vidare kyckilng, yoghurt och tikka masala i nästa.
  4. Blanda kyckling, olivolja, limesaft, pressad vitlök och finhackad chili i den sista.
  5. Arbeta in marinaden genom att klämma på påsarna.
  6. Låt dem gärna ligga någon timme eller några timmar ex. över natten i kylen att marinera.
  7. Lägg träspetten i blöt.
  8. Fördela kycklingbitarna på spetten. Förslag med träspett - fördela på 10 träspett i varje smak så att du får tre små spett till varje portion. Förslag med stålspett - fördela på 4 större stålspett i varje smak så att du får 12 stora spett. Dessa kan du sedan trä av kycklingen från vid servering och lägga upp på tre fat eller ett stort fat och lägga de tre smakerna bredvid varandra.
  9. Spetten kan grillas på utegrill ca 10 minuter runt om. Eller brynas i stekpanna eller grillas i grillpanna ca 6 minuter runt om. Stek dem sedan färdigt i en ugsplåt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. De kan också grillas i ugnen på 200 grader utan att brynas innan - räkna då med ca 30 minuter.
  10. Salta och peppra spetten innan servering.
  11. Lägg upp på fat och servera dem varma eller låt svalna, kyl och servera kalla eller värm på dem under folie ca 10 minuter i 175 graders ugn.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.