Lammytterfilé med gratinerade gröna bönor

Introduktion och förberedelse

Lammytterfilé med gratinerade gröna bönor, klyftpotatis samt sallad med tomat, basilika och mozzarella.

Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé.

Serveringsförslag

  • De gröna bönorna i receptet är sås och grönsakstillbehör i ett.
  • Jag kompletterade bönorna med klyftpotatis och en sallad med ett paket cocktailtomater, en skivad mozzarella, en påse babyspenat, några blad färsk basilika samt någon msk olivolja och balsamvinäger.
  • Lammet och bönorna passar också med andra valfria tillbehör. Ett förslag är med rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.

Portionsberäkning

Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion. Skär och putsa (parera) gärna bort kappa och senor om den har det kvar.

Stekgrader

58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.

Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Mitt tips är att laga lammytterfilén lätt rosa/medium ca 62 grader.

Låt vila under folie i 10 minuter. Skär upp mot köttfibrerna.

Med eller utan kappa

Skär även bort ev. kappa eller senor och bind upp med steksnöre. Om du vill kan du marinera lammytterfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.

Varianter

Istället för lammytterfilé kan du laga med lammfilé eller annat mört lammkött som lammentrecote, lamminnanlår, fransyska från lamm, lammkotletter, lammracks eller lammrostbiff.

Att dricka till

Vintips till blir ett rött lyxigt Chateau-neuf-du-Pape - på bilden en Bernardine från Chapoutier från södra Frankrike. Det funkar också med annat rött fylligt vin som en Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike typ Rhone.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin eller en kvist färsk rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • GRÖNA BÖNOR: 350 gram färska brytbönor, gröna bönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost parmesan
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 8 fasta potatisar
  • 1 tsk rapsolja
  • SALLAD: 65 gram babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater 225 gram
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 färsk mozzarellaost i lag
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa och skär bort ev. kappa och senor på köttet. Bind upp med steksnöre (valfritt).
  3. Blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke.
  4. Sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Skala och klyfta potatisar, blanda med en tsk rapsolja och lägg i en ugnsfast form eller stekpanna. Laga i nedre delen av ugnen du sätta in bönorna och lamm under potatisen senare. Räkna ca 20 minuter på potatisen. Ta ut och vänd runt efter halva tiden.
  5. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
  6. Häll av bönorna i durkslag. Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
  7. Skala och hacka schalottenlök fint.
  8. Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  9. Salta och strö över vitpeppar. Lägg över bönorna i en ugnsfast for. Slå grädde över och toppa med ost.
  10. Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare. det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter.
  11. Dags att steka lammet. Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Värm en stekpanna. Salta och peppra lammet runt om.
  12. Bryn lammytterfiléerna runt om några minuter och ställ in i ugnen cirka 10 minuter i stekpannan om den tål ugn - använd annars en ugnsform. Sätt i en termometer. 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det. Ta ut och låt vila i folie. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader till efter att du tagit ut köttet.
  13. Vid servering kan du skära bort steksnöre samt skära upp köttet i någon cm tjocka sneda skivor mot köttfibrerna.
  14. Servera lammytterfiléerna med bönorna och andra valfria tillbehör som ex. klyftpotatis och tomat- basilika och mozzarellasallad (se bild).
  15. SALLAD: Skölj och dela tomater, grovhacka basilika, skölj spenat, skär mozzarella i skivor samt blanda i en salladsskål med olivolja, balsamvinäger samt något krm salt och peppar. Lägg upp i skål eller på fat.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-07