Filé med ädelostsås

Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.

4 portioner filé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g filé av oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 6 större knipplökar eller 8 mindre knipplökar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Sätt igång grillen om du ska grilla köttet.
  3. Skär stora filéer (som oxfilé, älgfilé, kalvfilé eller fläskfilé) i skivor förslagsvis två per portion. Mindre filéer som rådjursfilé eller lammfile kan du lämna hela.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Alternativ är att slå in köttet i folie och låta gå på låg värme på grillen i 10-15 minuter. Gärna med termometer.
  5. Skär filéerna så att det blir fyra portioner.
  6. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida eller bryn köttet i en ugnsfast panna eller grillpanna med olivolja. Salta och peppra köttet.
  7. Slå köttet i folie och sätt in köttet i ugnen cirka 15 minuter. Sätt gärna i en termometer. Runt 55 grader är då rosastekt kött. Fläskfile ska vara över 60 grader. Laga under tiden ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  8. Ta ut köttet och låt vila någon minut.
  9. Skär hela filéer som lammfilé eller rådjursfilé i grova bitar mot köttfibrerna.
  10. Ädelostsås: laga såsen medan köttet är i ugnen. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  11. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  12. Servera köttet med ädelostsåsen, kokt potatis, knipplök och morot samt grönsallad som babyspenat och halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer