Filé med ädelostsås

Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.

4 portioner filé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g filé av oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 6 större knipplökar eller 8 mindre knipplökar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Sätt igång grillen om du ska grilla köttet.
  3. Skär stora filéer (som oxfilé, älgfilé, kalvfilé eller fläskfilé) i skivor förslagsvis två per portion. Mindre filéer som rådjursfilé eller lammfile kan du lämna hela.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Alternativ är att slå in köttet i folie och låta gå på låg värme på grillen i 10-15 minuter. Gärna med termometer.
  5. Skär filéerna så att det blir fyra portioner.
  6. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida eller bryn köttet i en ugnsfast panna eller grillpanna med olivolja. Salta och peppra köttet.
  7. Slå köttet i folie och sätt in köttet i ugnen cirka 15 minuter. Sätt gärna i en termometer. Runt 55 grader är då rosastekt kött. Fläskfile ska vara över 60 grader. Laga under tiden ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  8. Ta ut köttet och låt vila någon minut.
  9. Skär hela filéer som lammfilé eller rådjursfilé i grova bitar mot köttfibrerna.
  10. Ädelostsås: laga såsen medan köttet är i ugnen. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  11. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  12. Servera köttet med ädelostsåsen, kokt potatis, knipplök och morot samt grönsallad som babyspenat och halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer