Filé med ädelostsås

Introduktion och förberedelse

Filé med sås smaksatt med ädelost och förslag på tillbehör.

Rätten kan du laga med all slags filé som stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé osv.

Ädelostsåsen kan du laga med valfri ädelost som grönmögelost, blåmögelost, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton och Kvibille med flera.

Serveringsförslag

Förutom ädelostsåsen har jag med förslag på tillbehör som kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök samt en sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.

4 portioner filé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g filé av oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÄDELOSTSÅS: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 6 större knipplökar eller 8 mindre knipplökar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. TILLBEHÖR: Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Sätt igång grillen om du ska grilla köttet.
  3. Skär stora filéer - som oxfilé, älgfilé, kalvfilé eller fläskfilé -i skivor förslagsvis två per portion. Mindre filéer som rådjursfilé eller lammfilÉ kan du laga hela.
  4. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn. Alternativ på grillen är att slå in köttet i folie och låta gå på låg värme på grillen i 10-15 minuter. Gärna med termometer - se stekgrader nedan.
  5. Skär filéerna så att det blir fyra portioner.
  6. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida eller bryn köttet i en ugnsfast panna eller grillpanna med olivolja. Salta och peppra köttet.
  7. Slå köttet i folie och sätt in köttet i ugnen cirka 15 minuter. Sätt gärna i en termometer. Runt 55 grader är då rosastekt filé. Fläskfilé ska vara över 60 grader.
  8. Laga under tiden ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  9. Ta ut köttet och låt vila någon minut.
  10. Skär hela filéer som lammfilé eller rådjursfilé i grova bitar mot köttfibrerna.
  11. ÄDELOSTSÅS: laga såsen medan köttet är i ugnen. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  12. TILLBEHÖR: Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  13. SERVERING: Servera köttet med ädelostsåsen, kokt potatis, knipplök och morot samt grönsallad som babyspenat och halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 546 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.