Filé med ädelostsås

Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.

Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök. Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.

4 portioner filé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g filé av oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 6 större knipplökar eller 8 mindre knipplökar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Sätt igång grillen om du ska grilla köttet.
  3. Skär stora filéer (som oxfilé, älgfilé, kalvfilé eller fläskfilé) i skivor förslagsvis två per portion. Mindre filéer som rådjursfilé eller lammfile kan du lämna hela.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Alternativ är att slå in köttet i folie och låta gå på låg värme på grillen i 10-15 minuter. Gärna med termometer.
  5. Skär filéerna så att det blir fyra portioner.
  6. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida eller bryn köttet i en ugnsfast panna eller grillpanna med olivolja. Salta och peppra köttet.
  7. Slå köttet i folie och sätt in köttet i ugnen cirka 15 minuter. Sätt gärna i en termometer. Runt 55 grader är då rosastekt kött. Fläskfile ska vara över 60 grader. Laga under tiden ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  8. Ta ut köttet och låt vila någon minut.
  9. Skär hela filéer som lammfilé eller rådjursfilé i grova bitar mot köttfibrerna.
  10. Ädelostsås: laga såsen medan köttet är i ugnen. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  11. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  12. Servera köttet med ädelostsåsen, kokt potatis, knipplök och morot samt grönsallad som babyspenat och halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer