Grillade kycklingfiléer

Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna. Kycklingen får god smak av vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt en nypa spiskummin.

Annat som passar med kyckling i marinaden är något krm rosmarin, någon tsk ljus soja eller mörk söt söja ketchap manis samt en tsk riven färsk ingefära.

Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem övertäckta i kylen i åtta timmar eller förslagsvis över natten i kylen. Häll av kycklingsaften och lägg dem sedan i marinaden några timmar.

Kycklingen kan du servera med valfria tillbehör förslagsvis klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad. Du kan också låta dem kallna och servera i wraps, sallader, tärnade i bakpotatisröra osv.

Räkna förslagsvis en kycklingfilé per portion eller ca 120-150 gram.

Köp svensk kyckling. Gärna kravmärkt. Extra fint till fest är majskycklingfilé med skinn.

4 portioner grillade kycklingfiléer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Tillsätt pressad vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar och spiskummin. Rör runt.
  3. Marinera kycklingen i minst 10 minuter. Gärna längre - från någon timme upp till något dygn.
  4. Sätt ugnen på 200 grader om du ska grilla i grillpanna på spisen.
  5. Tänd grillen eller värm en grillpanna.
  6. Grilla kycklingfiléerna så att de får grillmönster på båda sidor i 2-3 minuter på varje sida.
  7. Använder du grillpanna så sätt in den (om den är ugnsfast) eller en ugnsform med kycklingen i ugnen att steka klart i 15 minuter.
  8. Grillar du på utegrill så sänker du värmen ex. sätter på locket, höjer gallret, flyttar ut kycklingen på sidan av glöden eller lägger den i folie så att kycklingen får steka klart i 10-15 minuter på lägre värme utan att brännas.
  9. Lägg upp kycklingen på en tallrik och låt den vila 5 minuter innan servering. Du kan skära upp filéerna i skivor - skär tvärs över köttfibrerna.
  10. Innan servering så saltar du kycklingfiléerna med vanligt salt eller gourmetsalt. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.