Grillade kycklingfiléer
Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna.
Kycklingen får god smak av vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt en nypa spiskummin.
Tillagning
- Lägg kycklingfiléerna i en skål.
- Tillsätt pressad vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar och spiskummin. Rör runt.
- Marinera kycklingen i minst 10 minuter. Gärna längre - från någon timme upp till något dygn.
- Sätt ugnen på 200 grader om du ska grilla i grillpanna på spisen.
- Tänd grillen eller värm en grillpanna.
- Grilla kycklingfiléerna så att de får grillmönster på båda sidor i 2-3 minuter på varje sida.
- Använder du grillpanna så sätt in den (om den är ugnsfast) eller en ugnsform med kycklingen i ugnen att steka klart i 15 minuter.
- Grillar du på utegrill så sänker du värmen ex. sätter på locket, höjer gallret, flyttar ut kycklingen på sidan av glöden eller lägger den i folie så att kycklingen får steka klart i 10-15 minuter på lägre värme utan att brännas.
- Lägg upp kycklingen på en tallrik och låt den vila 5 minuter innan servering. Du kan skära upp filéerna i skivor - skär tvärs över köttfibrerna.
- Innan servering så saltar du kycklingfiléerna med vanligt salt eller gourmetsalt. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Serveringsförslag
- Kycklingen kan du servera med valfria tillbehör. Ett förslag är med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad; ett annat med en potatisgratäng och grönsallad.
- Du kan också låta kycklingen kallna och server den skivad i wrap med koriander, caesarwrap eller sallader; eller tärnad i bakpotatisröra, som pajfyllning med mera.
Varianter
Annat som passar med kyckling i marinaden är något krm rosmarin, någon tsk ljus soja eller mörk söt söja ketjap manis samt en tsk riven färsk ingefära.
Med fryst kyckling
Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem övertäckta i kylen i åtta timmar eller förslagsvis över natten i kylen. Häll av kycklingsaften och lägg dem sedan i marinaden några timmar.
Köp svensk kyckling. Gärna kravmärkt. Extra fint till fest är majskycklingfilé med skinn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal