Grillade kycklingfiléer

Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna. Kycklingen får god smak av vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt en nypa spiskummin.

Annat som passar med kyckling i marinaden är något krm rosmarin, någon tsk ljus soja eller mörk söt söja ketchap manis samt en tsk riven färsk ingefära.

Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem övertäckta i kylen i åtta timmar eller förslagsvis över natten i kylen. Häll av kycklingsaften och lägg dem sedan i marinaden några timmar.

Kycklingen kan du servera med valfria tillbehör förslagsvis klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad. Du kan också låta dem kallna och servera i wraps, sallader, tärnade i bakpotatisröra osv.

Räkna förslagsvis en kycklingfilé per portion eller ca 120-150 gram.

Köp svensk kyckling. Gärna kravmärkt. Extra fint till fest är majskycklingfilé med skinn.

4 portioner grillade kycklingfiléer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Tillsätt pressad vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar och spiskummin. Rör runt.
  3. Marinera kycklingen i minst 10 minuter. Gärna längre - från någon timme upp till något dygn.
  4. Sätt ugnen på 200 grader om du ska grilla i grillpanna på spisen.
  5. Tänd grillen eller värm en grillpanna.
  6. Grilla kycklingfiléerna så att de får grillmönster på båda sidor i 2-3 minuter på varje sida.
  7. Använder du grillpanna så sätt in den (om den är ugnsfast) eller en ugnsform med kycklingen i ugnen att steka klart i 15 minuter.
  8. Grillar du på utegrill så sänker du värmen ex. sätter på locket, höjer gallret, flyttar ut kycklingen på sidan av glöden eller lägger den i folie så att kycklingen får steka klart i 10-15 minuter på lägre värme utan att brännas.
  9. Lägg upp kycklingen på en tallrik och låt den vila 5 minuter innan servering. Du kan skära upp filéerna i skivor - skär tvärs över köttfibrerna.
  10. Innan servering så saltar du kycklingfiléerna med vanligt salt eller gourmetsalt. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer