Grillade kycklingfiléer

Introduktion och förberedelse

Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna.

Kycklingen får god smak av vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt en nypa spiskummin.

Serveringsförslag

Varianter

Annat som passar med kyckling i marinaden är något krm rosmarin, någon tsk ljus soja eller mörk söt söja ketchap manis samt en tsk riven färsk ingefära.

Med fryst kyckling

Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem övertäckta i kylen i åtta timmar eller förslagsvis över natten i kylen. Häll av kycklingsaften och lägg dem sedan i marinaden några timmar.

Köp svensk kyckling. Gärna kravmärkt. Extra fint till fest är majskycklingfilé med skinn.

Grillade kycklingfiléer eller kycklingbröst på serveringsfat i skivor med persilja.
Grillade kycklingfiléer eller kycklingbröst kan du skära upp i skivor snett tvärs emot köttfibrerna och garnera med hackad persilja.

4 portioner grillade kycklingfiléer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé, 4 kycklingfiléer på 120-150 gram per portion
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Tillsätt pressad vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar och spiskummin. Rör runt.
  3. Marinera kycklingen i minst 10 minuter. Gärna längre - från någon timme upp till något dygn.
  4. Sätt ugnen på 200 grader om du ska grilla i grillpanna på spisen.
  5. Tänd grillen eller värm en grillpanna.
  6. Grilla kycklingfiléerna så att de får grillmönster på båda sidor i 2-3 minuter på varje sida.
  7. Använder du grillpanna så sätt in den (om den är ugnsfast) eller en ugnsform med kycklingen i ugnen att steka klart i 15 minuter.
  8. Grillar du på utegrill så sänker du värmen ex. sätter på locket, höjer gallret, flyttar ut kycklingen på sidan av glöden eller lägger den i folie så att kycklingen får steka klart i 10-15 minuter på lägre värme utan att brännas.
  9. Lägg upp kycklingen på en tallrik och låt den vila 5 minuter innan servering. Du kan skära upp filéerna i skivor - skär tvärs över köttfibrerna.
  10. Innan servering så saltar du kycklingfiléerna med vanligt salt eller gourmetsalt. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-31

Tillbehör och liknande recept: